Uništavanja viškova naoružanja na Sinjajevini neće biti
Sinjajevina,foto: photomontenegro.me

Poligon će biti korišćen isključivo za vježbe

Uništavanja viškova naoružanja na Sinjajevini neće biti

Poligon za potrebe Vojske Crne Gore koji će biti izgrađen na Sinjajevini biće isključivo korišćen za vježbe i na njemu nije planirano bilo kakvo uništavanje viškova naoružanja. To se navodi u dokumentu usvojenom na sjednici Vlade kojim je precizirana namjena poligona.

"Predmetna lokacija koristiće se isključivo kao vježbovnostrelišni poligon za potrebe Vojske Crne Gore, te nije planirano uništavanje viška naoružanja. Naprotiv, u prethodnom periodu saveznici Crne Gore pomogli su da se kroz Mondem, NATO Trust fond i ITF program unište viškovi ubojnih sredstava", navodi se u dokumentu koji je usvojila Vlada 5. avgusta, prenosi Pobjeda.

Podsjeća se da je Strategijskim pregledom odbrane Crne Gore, koji je Vlada donijela na sjednici održanoj 20. septembra 2018. godine, između ostalog, definisano da je jedan od ključnih prioriteta Ministarstva odbrane, formiranje i uređenje višenamjenskog vojnog poligona koji mora da obezbijedi uslove za taktičke vježbe jedinica do ranga bataljona i bojna gađanja pješadijskim naoružanjem i artiljerijskim oruđima Vojske.

Vladin dokument se dotakao i uticaja na životnu sredinu, što je korišćeno kao jedan od argumenata protivnika izgradnje poligona.

"Uzimajući u obzir u koje svrhe se planira korišćenje predmetne lokacije, formiranje vježbovno-strelišnog poligona za potrebe Vojske Crne Gore neće imati uticaja na zagađenje životne sredine, a na to ukazuje i izvještaj o izvršenom mjerenju radioaktivnosti u životnoj sredini - vazduh, voda, tlo koje je za potrebe Ministarstva odbrane Republike Sjeverne Makedonije sačinila JZU Institut za javno zdravlje Republike Sjeverne Makedonije na vojnom poligonu Krivolak, nakon vježbe koja je trajala mjesec dana", precizira se u informaciji Vlade.

Podsjeća se da su nakon formiranja Ministarstva odbrane i Vojske Crne Gore, na više lokacija na teritoriji Crne Gore vršena ekotoksikološka ispitivanja, praćen i analiziran uticaj unišavanja municije na životnu sredinu, kako za vrijeme, tako i nakon uništavanja viškova municije tokom 2009. i 2010. godine.

"Sva ispitivanja je vršio Centar za ekotoksikološka ispitivanja Crne Gore, te je u svim izvještajima o uticaju uništenja municije na životnu sredinu konstatovano da nema negativnog uticaja i narušavanja životne sredine vode, vazduha, prirode, zemljišta. Na osnovu dosadašnjih iskustava i stručnih analiza može se zaključiti da municija koja bi se koristila prilikom izvođenja vježbi na lokaciji Sinjajevina ne bi mogla ugroziti životnu sredinu ni po jednom osnovu", kaže se u dokumentu.

Pobjeda

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.