Prosvjetna zajednica organizuje 22. septembra protest
Ilustracija

Neki od razloga: Plate ispod državnog prosjeka, ukinut regres, zimnica, nadoknada za prevoz, neriješen stambeni status, nekvalitetni udžbenici

Prosvjetna zajednica organizuje 22. septembra protest "Lekcija br.1"

Prosvjetna zajednica Crne Gore će u Podgorici (ispred Ministarstva prosvjete) 22.septembra u minut do 12, održati protestni skup prosvjetnih radnika. Radni naziv protesta je – LEKCIJA br. 1!

"Degradiran ugled, plate ispod državnog prosjeka, ukinut regres, zimnica, nadoknada za prevoz, neriješen ili nedostižan stambeni status, nekvalitetni udžbenici, prekobrojnost djece u odjeljenjima i vrtićkim grupama, brisanje ili skraćivanje časova i predmetnih programa, neuključivanje stručnjaka iz prakse u kreiranje obrazovne politike koja se sprovodi uglavnom ad hoc i bez valjane analize i adekvatne pripreme, beskrajna i besmislena administracija, porast nasilja u školi, političko zapošljavanje, nepotizam, mobing i samovolja direktora... samo su neki od razloga višedecenijskog nezadovoljstva prosvjetnih radnika", navodi u saopštenju predsjednik Prosvjetne zajednice prof.Krsto Vuković.

Prema njegovim riječima to nezadovoljstvo, nažalost, godinama raste i ne nailazi na bilo kakvo razrješenje.

"Istovremeno, raste i broj izlizanih, ispraznih saopštenja pod velom demagoške retorike osvjedočenog začaranog kruga nemoćnog, anemičnog, servilnog Sindikata i birokratizovanog, politizovanog Ministarstva prosvjete. Zbog takve situacije, zbog višegodišnje ogorčenosti ogromnog broja prosvjetnih radnika, Prosvjetna zajednica Crne Gore je odlučila da putam javnog nastupa, mirnim građanskim protestom ukaže još jednom na alarmantno stanje i osim iskaza nezadovoljstva, precizno i jasno artikuliše zahtjeve prema nadležnim institucijama", kaže Vuković.

Prosvjetna zajednica traži povećanje plata prosvjetnim radnicima i vannastavnom osoblju u obrazovnim ustanovama za 25%.

"Profesorima sa 20 i više godina staža stambene kredite po istim uslovima po kojima je dobio ministar prosvjete za 3 godine rada. Urgentno donošenje odluke o plaćanju nadoknade za prevoz do promjene Granskog kolektivnog ugovora i konačnog rješenja. Povećanje iznosa za jubilarne nagrade za 200% i redovnu isplatu najkasnije mjesec dana po prispjeću zahtjeva. Urgentno formiranje komisije za smanjenje administrativnih obaveza nastavnika. Uvođenje statusa službenog lica za prosvjetne radnike", navodi Vuković.

Osim toga traže vraćanje opšte-obrazovnih predmeta na prethodni nivo zastupljenisti.

"Da logika bude obavezni predmeta u gimnazijama, etika obavezni predmet u svim smjerovima, građansko obrazovanje obavezan i šah izborni predmet u osnovnim školama. Urgentno formiranje komisije za procjenu usklađenosti predmetnih programa i udžbenika sa imperativom hitnog raspisivanja neophodnih konkursa. Hitnu reviziju posljednje odluke o smanjenju fonda časova obaveznih izbornih predmeta. Hitnu reviziju školske lektire kao i vraćanje supervizora u proces externe mature", navodi se u saopštenju.

Zahtijevaju i promjenu pravilnika za viša zvanja, kao i promjenu pravilnika za dodjelu nagrada prosvjetnim radnicima i učenicima.

"Objavljivanje na zvaničnom sajtu konkursne dokumentacije za direktore obrazovnih ustanova. Formiranje komisije za pripremu predloga za izmjenu Opšteg zakona o obrazovanju i drugih zakona sa posebnim osvrtom na zaštitu obrazovnog sistema od političkog zapošljavanja i nepotizma. Besplatne obavezne seminare za obnavljanje licence. Formiranje jedinstvene komisije za zaštitu od mobinga. Formiranje centralnog registra referenci univerzitetskih profesora nezavisno od angažmana. Odustajanje od inicijative da se studenti medicine ucjenjuju na bilo koji način", navodi se.

Napominju da za sve navedene komisije traže učešće bar po jednog člana PZCG.

"Izjašnjavanje Ministarstva o podnesenim zahtjevima rok je 4.oktobar 2019.  Za stavke u vezi povećanja plata i drugih primanja tražimo urgentan prijem najkasnije do 1. oktobra 2019. kada bismo obrazložili koncept budžetskih mogućnosti i konkretna rješenja", zaključuje Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.