Značajno unaprijeđen stepen otvorenosti javne uprave
Suzana Pribilović

Pribilović za portal Open Government Partnership

Značajno unaprijeđen stepen otvorenosti javne uprave

Vlada Crne Gore je u potpunosti posvećena dobrobiti građana i povećanju njihovog učešća u kreiranju javnih politika, pa je u prethodnom periodu značajno unaprijeđen stepen otvorenosti javne uprave.

To je ocijenila ministarka javne uprave, Suzane Pribilović za portal Open Government Partnership.

"Istovremeno, imajući u vidu ciljeve reforme javne uprave, posvećeni smo tome da uprava bude transparentna, ekonomična i efikasna - puni servis građana. Resor koji upravljam, zadužen je za koordinaciju reforme javne uprave unutar Vlade. Fokus naših aktivnosti posebno je usmjeren na unapređenje transparentnosti javne uprave, pa je učešće Crne Gore u inicijativi Partnerstvo za otvorenu upravu (OGP) višestruko značajno. U okviru OGP inicijative, usmjereni smo na 5 ključnih obaveza: poboljšanje javnih usluga, učešće građana, pristup informacijama - otvorenost organa državne uprave, efikasnije upravljanje javnim resursima i povećanje javnog integriteta", istakla je Pribilović.

Ona je dodala da saradnja u okviru OGP-a omogućava razmjenu iskustava između vlada i podsjeća da živimo u vremenu kada Vlade širom svijeta treba da razmjenjuju praktične politike kako bi krajna usluga građanima bila u skladu sa standardima 21.vijeka.

"Sa druge strane, iskustvo nam je pokazalo da kvalitetno ispunjavanje zahtjeva svih građana nije nešto što se može postići samo od strane samih vlada, već nam je izuzetno važna uloga samih građana i civilnog društva. Cilj nam je da u ove procese što više uključimo mlade ljude, jer će oni kao budući aktivni građani u donošenju odluka i kreiranju javnih politika biti nosioci reformskih procesa", kazala je Pribilović.

Ministarka ističe da su u posljednje dvije godine učinjeni važni koraci u poboljšanju efikasnosti i kvaliteta usluga koje pruža javna uprava.

"Rezultati su vidljivi i prepoznati, ali pred nama je još puno izazova, a OGP vidimo kao dodatu vrijednost za korak bliže našim ciljevima. U prethodnom periodu unaprijeđen je normativni okvir za djelovanje NVO. Izmijenjen je i dopunjen Zakon o nevladinim organizacijama koji je definisao nov model finansiranja projekata i programa NVO iz državnog budžeta. Takođe, unaprijeđen je i normativni okvir za učešće javnosti u kreiranju i primjeni javnih politika.Nova Strategija unapređenja podsticajnog okruženja za djelovanje nevladinih organizacija 2018-2020. donesena je sa ciljem daljeg unapređenja pravnog i institucionalnog okvira za djelovanje NVO i jačanje saradnje u procesu kreiranja i primjene javnih politika, uvažavajući njihove različite, ali komplementarne uloge i odgovornosti u ovom procesu", kazala je ona.

Pribilović dodaje i da je inovirana stranica eParticipacija portala e-Uprave.

"Kroz ovaj mehanizam, građani mogu da u učestvuju u javnim raspravama o strateškim dokumentima i zakonima koje donosi Vlada. Ponovo je pokrenut portal Glas građana ePeticije koji građanima omogućava da lako i jednostavno sa 3.000 potpisa pokrenu peticiju iz djelokruga javnih politika", saopštila je ona.

Na pitanje šta se može očekivati od sastanka vršnjačke razmjene Zapadnog Balkana 4. oktobra, čiji je domaćin Vlada Crne Gore zajedno sa ReSPA i Vladom Sjeverne Makedonije i zašto je važno da vladini službenici i organizacije civilnog društva iz različitih zemalja stvore prostor za reformatore unutar i izvan vlade, Pribilović kaže da je cilj tog regionalnog događaja da omogući razmjenu iskustava i praktičnih rješenja u vezi sa implementacijom OGP procesa, ali i doprinese boljem razumijevanju koncepta otvorenih vlada u državama regiona.

"Učesnici će imati priliku da se upoznaju sa najnovijim trendovima u oblasti transparentnosti, kroz prezentacije regionalnih inicijativa u tim oblastima, a sastanak je dobra prilika i za indentifikovanje područja zajedničkih budućih intervencija.Okupljanje vladinih službenika i organizacija civilnog društva koji su angažovani u OGP-u iz različitih zemalja regiona i razmjena njihovih ideja, prilika su i za uspostavljanje nove regionalne platforme u ovoj oblasti, ali i povećanje vidljivost OGP procesa u regionu Zapdnog Balkana. Ovakvo umrežavanje vladinog i nevladinog sektora doprinijeće unapređenju okruženja za implementaciju reformskih aktivnosti čineći ga transparentnijim i inkluzivnijim", kaže Pribilović.

Ona je sigurna da će razmjena iskustava pružiti precizniju sliku o tome gdje su zemlje Zapadnog Balkana u pogledu usklađenosti sa osnovnim OGP zahtjevima, te otvoriti nove mogućnosti za zajednički regionalni pristup u kreiranju akcionih planova.

Na pitanje kako se u CG koristi OGP da unaprijedi otvorene vladine reforme u zemlji, ministarka kaže da su ciljevi OGP- a komplementarni sa ciljevima reforme javne uprave koja se sprovodi u Crnoj Gori, naročito u pogledu povećanja odgovornosti sistema, unapređenja kvaliteta pružanja usluga građanima, efikasnijeg ostvarivanja prava na slobodan pristup informacijama.

"U tom smislu, Akcioni plan za 2019. godinu je izrađen u najvećoj mjeri kroz princip povećanja pristupa novim tehnologijama za otvorenost i odgovornost javne uprave.

Navešću samo neke od aktivnosti: implementacija projekta Nacionalni identifikacioni dokument za građane u Crnoj Gori, koja treba da omogući lakši pristup elektronskim uslugama javne uprave za građane i privredu; unapređenje platforme za servise E-participacija i E-peticije; standardizovani portali JLS kojim želimo da doprinesemo približavanju i koherentnosti online pristupa opština; mjerenje zadovoljstva građana i privrednih subjekata uslugama koje pružaju javna uprava; projekat prepoznavanja i prijavljivanje infrastrukturnih problema kojima želimo da podstičemo građansku odgovornost; uspostavljanje online aplikacije "Uplaćuje li vaš poslodavac doprinose?" i servisa Online provjere obrasca M4; uspostavljanje Nacionalnog sistema za naplatu administrativnih taksi; upotreba otvorenih podataka u cilju podrške start-up biznisima", istakla je Pribilović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.