Bijelo Polje: Sve više mladih za volanom pod uticajem alkohola i droga
Aktivisti ZSP-a dijelili brošure

Kampanja NVO "ZSP"

Bijelo Polje: Sve više mladih za volanom pod uticajem alkohola i droga

U okviru kampanje koju sprovodi Bjelopoljska NVO “Znanje, stav ,ponašanje” (ZSP) ,afirmisanja saobraćajne kulture kod mladih pod sloganom “Vozi oprezno” aktivisti te NVO juče su uz asistenciju pripadnika saobraćajne policije Centra bezbjednosti Bijelo Polje dijelili flajere i brošure.Akcija se realizovala na nekoliko lokacija i iz te NVO su saopštili da su zadovoljni ponašanjem vozača.

“Primjećeno  je da su učesnici u saobraćaju, prvenstveno vozači rado izašli u susret našim aktivistima i sa izuzetnom pažnjom prostudirali podijeljeni materijal.Očigledno je,da  naša aktivnost zaokuplja veliku pažnju ,što nas posebno raduje.To u smislu  da makar na jedan ovakav način doprinesemo  sigurnosti svih učesnika u saobraćaju”, ističu iz NVO “ZSP” uz izraženu zahvalnost pripadnicima policije na pruženoj asistenciji.

Uz  podsjećanje da su u okviru kampanje u bjelopoljskim srednjim školama, Gimnaziji i Elektroekonomskoj obavili anketiranje učenika vezano za saobraćaj iz „ZSP“ navode da je u Bijelom Polju veliki broj  mladih vozača koji usled manjka kontrole i načina života sve manje pažnje posvećuju bezbjednosti u saobraćaju. Naglašavaju da to  uzrokuje veliki broj saobraćajnih nesreća čiji su krivci uglavnom  vozači od 18 do 24 godine.

“Nizak nivo svijesti a i odgovornosti koji je zaista neophodan da bi se obezbijedio minimum bezbjednosti nosi sa sobom dalekosežne posledice i rizike za sve učesnike u saobraćaju. Uticaj tehnologije, manjka zainteresovanosti za zakonsku regulativu u oblasti saobraćaja kao i ekonomska kriza utiču na mlade vozače da sve teže odolijevaju iskušenjima kao što su konzumiranje alkohola, psihoaktivnih supstanci i drugih negativnih opijata. Psihoaktivne supstance i njihovo negativno dejstvo su pošast savremenog življenja a posebno u dijelu mlade populacije”, upozoravaju iz NVO “ZSP”.

Akcijabeybjednostisaobracaja5

Kako navode,uticajni faktori dešavanja u životnom okruženju a u nedostatku znanja i vještina koji bi mu to omogućili, mladima su izbor konzumiranje alkohola i opojna sredstva.

“Konzumiranje alkohola i  upotreba opojnih droga zadnjih godina kod mladih u Bijelom Polju je sve više prisutno  što je razlog za akciju sa ciljem da se povećaju znanje i podigne nivo svijesti o njihovom  pogubnom  korišćenju . To je i osnovni motiv naše organizacije da kandidujemo ovaj projekat, kako bi preventivnim djelovanjem, koliko toliko uticali na mlade da makar u vožnji ne koriste alkohol i  droge, jer u suprotnom to može da ima nesagledivo teške posljedice ne samo za njih nego i za druge učesnike u saobraćaju”, poručuju  iz te NVO .

Projekat je odobren je od strane Ministarstva pomorstva i saobraćaja na osnovu prethodno rapisanog konkursa za ovu godinu,a tiče se saobraćaja i sigurnosti u saobraćaju.                                       

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.