Biciklistika povezala Cetinje sa 3.000 gradova
Foto:Prijestonica

Biciklistika povezala Cetinje sa 3.000 gradova

Crnogorska Prijestonica našla se danas među gotovo 3.000 gradova, a Crna Gora među 50 država svijeta koji združeno obilježavaju Evropsku nedjelju mobilnosti i promovišu pješačenje i biciklizam pod sloganom „Šetajte sa nama“.

Prijestonica Cetinje u partnerstvu sa Turističkom organizacijom grada, nevladinim udruženjem FLUX i organizacijom Biciklo.me na Balšića pazaru otvorila je izložbu „Biciklistika“ talentovanog grafičkog dizajnera Srđe Dragovića i organizovala vožnju bicikala kroz istorijsko jezgro grada.

Pozdravljajući događaj, koji je okupio brojne učenike i građane Cetinja, gradonačelnik Prijestonice Aleksandar Kašćelan kazao je da mu je drago što je Cetinje dio Evropske nedjelje mobilnosti.

„S ponosom ističemo da je Cetinje evropski grad koji baštini i čuva vrijednosti savremenog svijeta. Očuvanje životne sredine, promovisanje zdravih stilova života, uključivanje mladih i snaženje politika koje se na njih odnose, ali i razvijanje servisa i usluga na principima održivog razvoja i čistih tehnologija, naši su prioriteti“, naveo je gradonačelnik Kašćelan.

On se zahvalio partnerima iz nevladinog udruženja FLUX i organizacije Biciklo.me na inicijativi da sa Prijestonicom realizuju dio aktivnosti u okviru Evropske nedjelje mobilnosti.

Predstavnica NVU FLUX Ana Matić podsjetila je da je izložba „Biciklistika“ postavljena početkom septembra na Balšića pazaru.

„Izložbu koju danas otvaramo postavili smo prije 15 dana. Naša generalna i programska ideja jeste da radimo programe vezane za mlade dizajnere ili edukativne programe koji su namijenjeni mladima. Ovom izložbom smo spojili te dvije stvari. Publikacija Biciklistika, koja je na drugačiji način prikazana na izložbi, jeste namijenjena mlađem uzrastu. Naši partneri iz biciklo.me objavili su njena dva izdanja“, kazala je ona.

B60of73

Foto:Prijestonica 

Dizajner Srđa Dragović kazao je na otvaranju izložbe da je pred publikom drugačiji format Biciklistike, koja je prvobitno objavljena kao ilustrativni priručnik za učenike osnovnih škola, ali isključivo na teriotoriji opštine Podgorica.

„Raduje me što ćemo na ovaj način proširiti publiku kojoj je ova publikacija dostupna barem u ovom formatu“, naveo je Dragović, ističući da se raduje što je u sklopu Evropske nedjelje mobilnosti omogućeno da izložba bude istovremeno postavljana na Cetinju i u Podgorici. 

Nakon otvaranja izložbe, učesnici programa, građani i učenici vozili su bicikla kroz istorijsko jezgro grada, promovišući i podržavajući tako jednu od aktivnosti Evropske nedjelje mobilnosti. Prijestonica Cetinje program Evropske nedjelje mobilnosti nastavlja sjutra u 11 časova aktivnostima na Dvorskom trgu.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.