Demokrate:  Cijene energenata da prate visinu plata i penzija
Foto: DCG

Demokrate: Cijene energenata da prate visinu plata i penzija

Premijer Marković u svom ustaljenom maniru, suprotno činjeničnom stanju i svim relevantnim ekonomskim parametrima, izriče pohvale na račun rada Vlade, vrijeđajući na taj način zdrav razum građana. Ovoga puta, premijer je istakao da smo u 2018. godini imali ekonomski rast koji će dostići čak 5%, dodavši da ,,taj rast prati sve pozitivne elemente ekonomske i fiskalne politike”, kazali su Demokratske Crne Gore.

"Koliko su ekonomska i fiskalna politika Vlade dale ,,pozitivne” rezultate, najbolje govori visok stepen javnog duga koji, prema posljednjoj procjeni MMF-a, iznosi oko 78% BDP i ima tendenciju rasta, pa se procjenjuje da će javni dug na kraju 2019. godine biti na rekordnom nivou od 88% BDP-a, čime će se značajno premašiti iznos javnog duga, koji je krajem 2018. godine dostigao iznos od 3,1 milijardu eura. Tome treba dodati da brzorastući javni dug, za koji je kriva Markovićeva vlada, rastjeruje investitore, jer signalizira porast poreskog opterećenja ubuduće kako bi se vraćali dospjeli dugovi, nali su iz DCG-a.

Dodajući da iako u Vladi insistiraju da životni standard raste svake godine, činjenice govore suprotno, pa tako najveći dio građana sve teže i lošije žive.

U prilog tome, kako su kazali, najbolje govore i podaci da građani Crne Gore plaćaju najskuplji benzin i najskuplju struju u regionu.

"Uz to, imamo sve veću socijalnu nejednakost i sve veće produbljivanje jaza između siromašnih i bogatih. Dakle, Iako građani Crne Gore imaju najnižu minimalnu zaradu u region, koja je do nedavno iznosila svega 193 eura, to nije smetnja za namete Vlade, zbog kojih građani litar eurosupera 95 plaćaju po cijeni od 1,29 eura, čime smo ,,lideri” u region. Sa druge strane, litar tog goriva u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji i Bosni i Hercegovini je jeftiniji i košta 1,26, odnosno 1,09 i 1,16 eura. Takođe, prema podacima Eurostata za 2018. godinu koji su navedeni u Izvještaju Regulatorne agencije za energetiku, građani Crne Gore plaćaju i najskuplju struju u region, koja je skoro ista kao u zemljama Evropske unije", kazale su Demokrate.

Pojašnjavajući da cijena struje u Crnoj Gori iznosi 20,7 centi po kilovat-satu, dok je u Hrvatskoj 20,5 centi, Sloveniji 19,8, Albaniji 18,4, Makedoniji 17,9, a Srbiji 14,5 centi.

"Prema tome, jasno da vizija ekonomskog razvoja i održivosti budžeta ne postoji. Sa druge strane, evidentno je da se ekonomija Crne Gore suočava sa velikim brojem problema, odnosno rizika. Ono što je posebno alarmantno jeste što su ti brojni problemi zapravo problemi koji neposredno i posredno pogađaju građane Crne Gore. Iz tog razloga, Vlada je dužna da vodi odgovornu socijalnu politiku i da preduzme konkretne mjere kako bi cijene energenata, odnosno osnovnih životnih namjernica pratile visinu plata i penzija"zaključile su Demokrate.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.