Epidemija malih boginja Zagrebu prijeti
Foto: Ilustracija

Ima više neprijavljenih slučajeva

Epidemija malih boginja Zagrebu prijeti

Pretpostavlja se da u Zagrebu trenutno ima više neprijavljenih slučajeva obolijevanja od boginja, piše Jutarnji list i navodi da tom gradu prijeti epidemija.

U samo dvije sedmice čak sedam osoba iz Zagreba oboljelo je od boginja. S obzirom na to da je riječ o visokozaraznom virusu, širenje bolesti ne bi bilo neobično. Međutim, ono što posebno zabrinjava stručnjake je činjenica da se sedmoro zaraženih ne poznaje, da nijesu bili u međusobnom kontaktu te da za sada nije ustanovljena nikakva veza između njih.

Svi oni, ističe Jutarnji list, zarazili su se u vrlo kratkom roku, zbog čega ljekari očekuju nove slučajeve. Za samo jednu osobu je utvrđeno kako se razboljela - potvrđeno je da je bila u kontaktu sa zaraženom francuskom turistkinjom.

Takođe, ne može se sa sigurnošću reći jesu li se zaraženi vakcinisali ili ne.

Pošto je vjerovatnoća da se tih sedmoro ljudi, koji nemaju veze jedno s drugim, zarazilo tako što se možda slučajno negdje srelo odbačena, daleko logičnije objašnjenje je da u Zagrebu trenutno ima više neprijavljenih slučajeva boginja koji nijesu nigdje zabilježeni, kaže dr. Bernard Kaić, direktor službe za epidemiologiju Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Takođe, pretpostavka je i da je zaraza mogla da krene i od turista, budući da je sve krenulo u jeku tirističke sezone, odnosno u avgustu, a Zagreb je turistički veoma posjećen grad.

B92

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.