Tehnički pregled vjetroelektrane Možura
Foto: Ilustracija

MORT

Tehnički pregled vjetroelektrane Možura

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je rješenje o vršenju tehničkog pregleda vjetroelektrane Možura. saopšteno je Dnevnim novinama u tom resoru.

Nakon pregleda vjetroparka koji je trenutno u probnom radu, kako su objasnili, slijedi izdavanje upotrebne dozvole čime bi Možura zvanično počela komercijalnu proizvodnju struje.

"Ministarstvo je izdalo rješenje o obavljanju tehničkog pregleda, a kada bude dostavljen pozitivan izvještaj o izvršenom tehničkom pregledu, izdaće upotrebnu dozvolu" saopšteno je Dnevnim novinama u tom resoru.

Vjetroelektrana na Možuri, čiji je investitor malteška kompanija Enemalta plc, počela je probni rad 25. aprila.

U Ministarstvu su pojasnili da je nalog o vršenju tehničkog pregleda uslijedio nakon puštanja elektrane u probnu proizvodnju, čiji su rezultati bitni za donošenje konačnog izvještaja o tehničkom pregledu.

Otkupna cijena električne energije proizvedene u vjetroelektrani biće zagarantovana i fiksna za prvih 12 godina rada i neće biti manja od 95,99 eura po megavatsatu.

Ugovorom o zakupu zemljišta i izgradnji vjetroparka, koji je Crna Gora prije osam godina potpisala sa španskom firmom Fersa Energias Renovables i podgoričkim preduzećem Čelebić, državno zemljište je dato u zakup na 20 godina za potrebe izgradnje vjetroelektrane instalisane snage 46 megavati.

Ministarstvo održivog razvoja i turizma izdalo je prije pet godina građevinsku dozvolu za izgradnju vjetroparka na brdu kod Bara, a prvobitni investitor iz Španije godinu kasnije je obavezu o zakupu prenio na maltešku kompaniju Enemalta plc.

Ta firma je izradila glavni projekat, završila izgradnju 14,38 kilometara pristupnih puteva i platformi za vjetroturbine, kao i dopremila 23 prstenasta temelja za vjetroturbine pomorskim putem iz Kine.

Glavni izvođač radova na izgradnji Možure, vrijedne 89 miliona eura, je kineska kompanija Shangai Electric Power Engineering.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.