Crna Gora sledeće godina dobija prvi javni akvarijum
Foto: Akvarijum Boka

Crna Gora sledeće godina dobija prvi javni akvarijum

U okviru Instituta za biologiju mora Univerziteta Crne Gore u Kotoru u toku je realizacija projekta „Boka Aqvarium – Mont Aqua“, koji vodi Centar za zaštitu biodiverziteta mora, a u saradnji sa Institutom Prirodno-matematičkog fakulteta Univerziteta iz Kragujevca.

Prvi javni akvarijum u Crnoj Gori trebalo bi da bude otvoren u maju naredne godine.Prema riječima direktora Instituta za biologiju mora dr Mirka Đurovića, izvođač obavlja završne građevinske radove na izgradnji akvarijuma.

"Potpisani su ugovori za nabavku opreme i tehnike, očekujemo  da bude dostavljeno tokom novembra i decembra, kada će biti instalisano i nakon toga će početi naseljavanje akvarijuma. Očekujemo otvaranje u maju 2020. godine. Stanovnici akvarijuma  biće vrste iz Jadranskog mora. Odlučili smo da se isključivo predstavi živi svijet Bokokotorskog zaliva i našeg dijela Jadranskog mora. Nastojaćemo  da nastanimo najatraktivnije vrste, što će zavisiti od uslova koje budemo stvorili, kao što su morska kornjača, delfin, i druge. Nadamo se da će biti atraktivan  i kao turistička ponuda. Nama je cilj da bude edukativni  akvarijum , da najmlađi  steknu osnovna  znanja iz morskog ekosistema i živog svijeta  Crnogorskog primorja", kazao je dr Đurović za Radio Herceg Novi.

Budući akvarijum će se nalaziti  u krugu  Instituta, na površini oko 300 metara  kvadratnih.

"Biće iskorišteno dvorište i zgrada, nismo imali mogućnost za proširenje jer zgrada je zaštićena kao spomenik kulture. Iskoristili smo što je bilo raspoloživo. Očekivanja su bila velika, ali nismo mogli da izgradimo veliki akvarijum, pa će i ovaj u izgradnji  obuhvatiti  raznovrsnu  postavku živog svijeta,  koji će biti unutra. To će biti prvi akvarijum u Crnoj Gori, ispuniće naučni segment i biti dio  turističke ponude", kazao je Đurović.

Ukupna investiciona vrijednost projekta za sada je procijenjena na milion i 100.000 eura. 

"Donatori su Kraljevina Norveška, sa najvećim iznosom, dio dobili od projekta MIDAS 2 Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja. Dio je obezijedilo i JP Morsko dobro za finansiranje spoljnog uređenja terena  i Univerzitet će učestvovati dijelom sredstava,  da bi se akvarijum što  prije završio i bio funkcionalan i operativan za posjetioce. Boka akvarijum  dobio je ime po jednom od najljepših zaliva svijeta. Nadam se da ćemo opravdati očekivanja svih kada budemo otvorili  u maju 2020. godine", očekuje dr Đurović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.