Hrvatska: Banke izgubile spor sa dužnicima u švajcarcima
ilustracija

Hrvatska: Banke izgubile spor sa dužnicima u švajcarcima

Hrvatski Vrhovni sud odbio je zahtjev banaka i donio konačnu presudu u korist dužnika u švajcarskim francima u kolektivnom postupku koji su za dužnike vodila Udruženja "Franak" i "Potrošač".

Nakon ove odluke dužnici u švajcarcima povraćaj pretplaćenog mogu tražiti u pojedinačnim sudskim postupcima, prenosi Indeks.

"Vrhovni sud donio je presudu poslovni broj: Rev 2221/2018-11 kojom je odbio revizije tuženika u predmetu tužitelja Potrošača - Hrvatskog saveza udruga za zaštitu potrošača, protiv osam domaćih banaka radi zaštite kolektivnih interesa i prava potrošača", navodi se u presudi.

U presudi je izražen pravni zaključak da su te banke u određeno navedenim razdobljima povrijedile kolektivne interese i prava potrošača korisnika kredita, sklapanjem ugovora o kreditu koristeći u njima nepoštene i ništetne ugovorne odredbe – ugovaranjem valute uz koju je vezana glavnica švajcarski franak (valutna klauzula), a da se o tome nije pojedinačno pregovaralo.

Pobijana drugostepena presuda je rješenjem djelimično ukinuta (bez vraćanja na ponovni postupak) u dijelu kojim je bankama naloženo da prekinu sa opisanim postupanjem, jer je o tome već pravsonažno presuđeno.

Fizička i pravna lica mogu se u posebnim parnicama pozivati na prihvaćene zahtjeve tužitelja u ovom postupku, a sudovi u tim pojedinačnim postupcima vezani su za ta utvrđenja, saopštio je Vrhovni sud, prenosi Indeks.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.