Veljović: Propusta bilo, ali ubistvo Duška Jovanovića rasvijetljeno u operativnom smislu
Veljović i Nuhodžić, foto:Skupština Crne Gore

Konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja napada na novinare

Veljović: Propusta bilo, ali ubistvo Duška Jovanovića rasvijetljeno u operativnom smislu

Slučaj ubistva Duška Jovanovića rasvijetljen je u operativnom smislu, poručio je direktor Uprave policije Veselin Veljović, navodeći da je bilo propusta.

Veljović je to kazao na sjednici Odbora za evropske integracije, na kojoj je održano konsultativno saslušanje predstavnika državnih institucija na temu rješavanja slučajeva napada na novinare i imovinu medija u Crnoj Gori, javlja agencija Mina, a prenosi RTCG.

Veljović je poručio da je policija spremna da posvećeno i odgovorno radi u vezi sa napadima na novinare.

On smatra da je značajno priznanje ono što su saopštili ministar pravde Zoran Pažin i da odgovorni treba da snose odgovornost.

“Nejasnoće oko službene zabilješke - nju su sačinili službenici policije koji su se predmetom bavili. Ona nije postojala u zvaničnim spisima, učinjena je ali nije dobila formu dokumenta i nije zavedena iz meni nepoznatog razloga”, kazao je Veljović.

On je rekao da je slučaj ubistva Duška Jovanovića rasvijetljen u operativnom smilu kao i okolnosti.

“Iskazujem poštovanje za napore koje su uložili nadležni za identifikovanje. Propusta jeste bilo. Ako smo došli do identifikovanja odgovornosti nemam dilemu da treba da snose odgovornost. Niko ne može da bude eboliran od odgovornosti. O bilo kome da se radi, na bilo kom nivou”, poručio je Veljović.

On je rekao da je u Upravi policije pitanje odgovornosti jedno od važnijih.

Veljović je kazao da su svi strani eksperti u Crnoj Gori dobrodošli i da su spremni sa njima da sarađuju.

“U odnosu na slučajeve o kojima govorimo, spremni smo da ih pozovemo i da im otvoreno kažemo šta smo uradili. Ako ukažu na određene probleme spremni smo da to prihvatimo i odgovorno se odnesemo”, kazao je Veljović.

Ministar unutrašnjih poslova Mevludin Nuhodžić ocijenio je da je afirmacija izražavanja i zaštita poslenika javne riječi u svim demokratskim društvima obaveza države.

“Sloboda izražavanja je ustavna kategorija. To su opravdana očekivanja građana i novinara. Nijedno demokratsko društvo se ne može zamisliti bez slobode izražavanja. Njegujući te principe država se trudila da obezbijedi zaštitu i unaprijedi ambijent medija jer je to u interesu društva”, kazao je Nuhodžić.

Prema njegovim riječima, ukazano je da je sadašnji medijski ambijent opterećen izazovima.

“Nadležna ministarstva rade u kontinuitetu na unapređenju seta medijskih zakona. Sva nova rješenja doprinijeće podizanju standarda I dostizanja EU standarda”, rekao je Nuhodžić i dodao da su prošle godine usvojene preporuke Komisije.

“Imamo slučajeve gdje policija preventivno djeluje. Određene su kontakt osobe za komunikaciju sa urednicima. Te sve aktivnosti doprinijele su bezbjednosti bez obzira na teze da ne postoji volja da se riješe napadi na novinare”, rekao je Nuhodžić.

On je naveo da je tačno da su evidentirani propusti.

”Niko iz državnog aparata ne negira da nijesmo mogli sami prikupiti dokaze da neko može biti optužen”.

Nuhodžić je rekao da je broj napada na novinare smanjen.

“Nema selektivnog pristupa bez obzira na političko opredjeljenje. Neupitna je odlučnost države da štiti prava medijska prava i slobode i da štitimo novinare u granicama normale i mogućeg”, naveo je Nuhodžić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.