Crna Gora prepoznata u NATO savezu
Foto: PR Centar

CEDEM

Crna Gora prepoznata u NATO savezu

Crna Gora je dostigla određene standarde, njene institucije su postale kredibilne, a bezbjednost države je stabilna, zbog čega je prepoznata u NATO savezu, dok je crnogorskim studentima omogućeno apliciranje za stipendije koje nudi članstvo u tvom savezu.

To je poručeno tokom divanjenja koje je organizovao Centar za demokratiju i ljudska prava (CEDEM) u okviru projekta "Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a", a koji finansira Odsjek za javnu diplomatiju NATO saveza.

Ambasadorka Republike Bugarske u Crnoj Gori, Meglena Plugčieva Aleksandrova, rekla je da je članstvo u NATO savezu značajno za cijelu Jugoistočnu Evropu.

„Za Bugarsku je članstvo u NATO-u bilo veoma važno, imajući u vidu da je samim članstvom ostvaren značajan spoljno-politički status. Pored toga, članstvom smo privukli i veliki broj investitora, a uticalo je na dobrostojeći položaj samih građana“, navela je Plugčieva Aleksandrova.

Ona je, govoreći o položaju Bugarske nakon pristupanja NATO savezu, kazala da je ojačana perspektiva za mlade, kao i da je ostvaren značajan razvoj te države.

„Benefiti članstva Bugarske u NATO savezu nisu isključivo u bezbjedonosnoj sferi, već je cijela država nastavila sa razvojem, potvrdila je partnerstva i zbog toga kažemo da je to istorijski događaj za Bugarsku, imajući u vidu kompletne pozitivne ishode samog učlanjenja“, istakla je Plugčieva Aleksandrova.

Načelnica direkcije za NATO, Evropsku uniju i mirovne operacije u Ministarstvu odbrane Crne Gore, Radmila Perović, rekla je da je cilj Crne Gore bio, nakon obnove nezavisnosti, izgradnja društva koje počiva na demokratskim vrijednostima.

“Sama činjenica da je Crna Gora ušla u NATO savez, ostalim članicama znači da je naša država dostigla određene standarde, da su njene institucije sada kredibilne, a da je država stabilna. To znači da će turisti prije doći kod nas nego u neku državu koja nije članica NATO-a, jer su ovdje sigurni”, ocijenila je Perović.

Ona je navela da se, članstvom u NATO-u, Crna Gora našla među najsavremenijim demokratijima Zapadne Evrope i Amerike.

„Svi imaju svoje nacionalne interese i shvatanja, ali uprkos tome, počivaju na temeljnim demokratskim vrijednostima - demokratiji, vladavini prava i poštovanju ljudskih prava. Upravo je snaga NATO saveza, što 29 država uspijeva da, i pored svojih nacionalnih interesa, nađe zajednički stav, zato što su jedinstvo i solidarnost najbitniji u tom savezu“, rekla je Perović.

Govoreći o prilikama koje pruža NATO savez mladima u Crnoj Gori, Perović je istakla da studenti crnogorskih univerziteta imaju mogućnost apliciranja za stipendije.

“Crnogorski studenti su apsolutno konkurentni i pružena im je mogućnost da se usavršavaju u sjedištu NATO saveza, gdje ne rade samo vojnici ili studenti političkih nauka, već rade pravnici, ekonomisti, IT stručnjaci, kao i stručnjaci iz drugih oblasti. To je prilika za mlade da rade u multikulturalnom okruženju, gdje imaju priliku da vide kako izgleda proces donošenja odluka 29 država članica i odlična je prilika za dalje profesionalno usavršavanje”, poručila je Perović.

Ona je navela da je Crna Gora u poslednje dvije godine znatno privlačnija stranim direktnim investitorima.

„Preliv direktnih stranih investicija je 2018., u odnosu na prethodnu godinu, porastao za čak 66 odsto. Bezbjednost predstavlja temelj države, što je preduslov za svaki dalji društveni, ekonomski, privredni napredak“, ocijenila je Perović.

Programski menadžer CEDEM-a, Ognjen Marković, podsjetio je da je divanjenje mladih sa ambasadorkom Republike Bugarske u Crnoj Gori treće od ukupno četiri divanjenja koja će se realizovati, a tokom kojih će mladi moći da, kako je pojasnio, uspostave dijalog sa ambasadorima država članica NATO-a.

„Projekat „Zauzmimo stav za buduće perspektive: savez mladih i NATO-a“ ima za cilj povećanje nivoa znanja i informisanosti mladih u Crnoj Gori o vrijednostima i misiji NATO saveza, kao međunarodne organizacije čiji je punopravni član naša država od 2017. godine. Bitno je da mladi, kao budući akademici i koji će se možda profesionalno usavršavati u tom pravcu, budu informisani o ovoj temi“, rekao je Marković.

On je pojasnio da će srednjoškolci tokom divanjenja moći neposredno da razgovaraju o prednostima članstva Crne Gore u NATO-u, ali i o izazovima sa kojima se taj savez susrijeće.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.