Raičević: Šamar kao prvi znak nasilja
Foto: Ilustracija

Raičević: Šamar kao prvi znak nasilja

Prvi znaci koji ukazuju da u odnosu među partnerima nije nešto dobro je osjećaj nezadovoljstva, ljutnje, krivice, koji nerijetko kulminiraju fizičkim nasiljem, kazala je psihološkinja Adriana Pejaković.

"Uvod u fizičko nasilje, manifestuje se  šamarom, koji žena ne prepoznaje kao nasilje, sklona je preispitivanju sopstvenih kvaliteta, što nasilniku daje mogućnost da je izoluje, i na taj način lakše manipuliše", kazala je direktorica SŽK Ljiljana Raičević, za Novu M.

Ona je navela da ponekad nismo svjesni kompleksnosti situacije u koji nas uvlači nasilje, bilo da je riječ o psihičkom, fizičkom i ekonomskom nasilju, zbog toga i  nismo u mogućnosti, da  potražimo uzrok tjeskobe, koji nas onespokojava i čini da se osjećamo loše. 

"Ako se u nekom odnosu osjećate jako loše, osjećate krivo, iskorišteno. Ako ne možete da ostvarite ok komunikaciju, ako ne možete da iskažete ljutnju, ako osjećate strah od komunikacije sa nekom osobom. Onda sve to mogu da budu signali da nešto zaista nije u redu i da u budućnosti može da bude i gore“, ističe Pejaković.

Raičević dodaje da u budućnosti može biti gore i naglašava da žena često ne prepoznaje šamar, kao prvi znak nasilja, što nasilniku ostavlja prostora za manipulaciju.

"Kada taj šamar krene, a ona ga odboluje i ne reaguje, onda kreće kajanje, ali i druge vrste nasilja. I vjerovatno imate utisak da on uveče legne i razmišlja šta će ujutru da joj uradi. To su jako suptilne, manipulativne radnje koje ona odmah ne prepoznaje. Kreće psihičko nasilje, koje je uništava“, pojašnjava Raičević.

Pejaković navodi da statistika pokazuje da žene osam puta treba da se vrate nasilnom partneru da bi taj odnos zauvijek prekinule, jer to nije lako.

"Kada ste žrtva tog nasilnog odnosa, osobe znaju da nastupaju iz pozicije, možda sam ja nešto izazvala, možda sam ja kriva, trebalo je ovako i one to vrlo često i ne prepoznaju kao nasilje, već kao obrazac koji bi trebao da bude takav. Ja sam zaslužila ako se kaže nešto ružno, ja sam zaslužila ako se vikne na mene“, objašnjava Pejaković.

Na pitanje zašto žene ostaju u vezi sa nasilnim partnerima, Raičević objašnjava da ostaju zbog ucjena, uzeću ti dijete, istjeraću te iz kuće, ubiću te, odrobijaću te.

Dodajući, da ona ne zna da “odrobijaću te”, prijetnja smrću, da je to krivično djelo i da ona mora da bude spremna da to prijavi jer nikad se ne zna.

"Zato, ukoliko ste žrtva nasilja, ne plašite se! Prijavite nasilje", poručuju Pejaković i Raičević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.