Redžepagić: Muslimansko groblje jedina imovina IZ-a u Beranama, anticivilizacijski je otimati ga

Pozvali da se preispita odluka

Redžepagić: Muslimansko groblje jedina imovina IZ-a u Beranama, anticivilizacijski je otimati ga

Bošnjačka stranka podržava stavove Medžlisa Islamske zajednice u Beranama i poziva SO Berane da preispita svoju odluku o preuzimanju gazdovanja nad muslimanskim grobljem u tom gradu, poručio je Murat Redžepagić odbornik BS-a u lokalnom parlamentu.

U toj partiji smatraju da se ova odluka ne može opravdati, ako se ima u vidu činjenicu da je ovo jedina sadašnja imovina Islamske zajednice u Beranama.  Redžepagić navodi da su brojni vakufi i materijalna dobra oduzeti Islamskoj zajednici, bez ikakve nadoknade ili kompenzacije.

"Prisjetimo se samo da je u prethodnim decenijama, u raznim društvenim sistemima, u Beranama, oteto, uzurpirano i uništena mezarja-groblja, dzamije, kuće, česme, zemlja i mnoga druga imovina Islamske zajednice. Podsjetimo se da se na mjestu vakufa nalazi autobuska stanica i benziska pumpa, a na mjestu gdje je bila džamija nalazi se dio gradskog trga i stambena zgrada.Podsjećamo i kako se postupalo nad stanovnicima, građanima Berana Islamske vjere, u više navrata, tokom prošlog vijeka.", saopštio je odbornik BSa.

Imajući sve ovo u vidu smatramo, dodaje on, "da je anticivilizacijski, nepošteno i diskriminatorski otimati i poslednji materijalni resurs Islamske zajednice u Beranama".

Bošnjačka stranka apeluje na nadležne da se ova odluka preispita i pokrenuće, kako su najavili, inicijativu da se ona stavi van snage.

"Vjerujemo da je vrijeme takvog odnosa prema muslimanima i njihovoj imovini, ipak, iza nas i da će se smoći snage da se ova odluka preispita i stavi van snage.", zaključio je Redžepagić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.