Crna Gora domaćin multinacionalne vježbe
Foto:MO

U rejonu Kolašina

Crna Gora domaćin multinacionalne vježbe "Zajednički izazov 2019"

Crna Gora biće domaćin treće multinacionalne vježbe "Zajednički izazov 2019", koja se od danas do 27. septembra održava u širem rejonu Kolašina i na izrađenom Vojnom poligonu za alpinističku obuku pješadijskih jedinica "Lipovo".

Kako je saopšteno iz Ministarstva odbrane, učestvuje preko 300 pripadnika Armije Republike Sjeverne Makedonije, Oružanih snaga Italije, NATO Centra izvrsnosti za planinsko ratovanje stacioniranih u Republici Sloveniji, uz podršku eksperata iz oblasti planinskog ratovanja iz oružanih snaga Republike Austrije.

U ulozi posmatrača učestvovaće i pripadnici Nacionalne Garde države Mejn (SAD).

"Vježba 'Zajednički izazov 2019' multinacionalna je vježba ranga čete u kojoj učestvuju NATO članice, kao i članice Partnerstva za mir (NATO/PfP). Bazirana je na imaginarnom scenariju operacija podrške miru (PSO) i upravljanja kriznim situacijama (CRO), pod okriljem UN misija i NATO-a. Cilj je uvježbavanje jedinica i komande bataljona u izvršenju operacija za podršku miru i upravljanja u kriznim situcijama u multinacionalnom okruženju, koja se odvija u planinskim uslovima, oslanjajući se na relevantan scenario koji osigurava uspješno sprovođenje budućih misija", navode iz Ministarstva.

Time će se,pojašnjavaju, poboljšati uvježbanost štabnog osoblja iz planinskih jedinica, uključujući multinacionalne jedinice za planinsko ratovanje, sa ciljem podrške NATO i UN misija u operacijama podrške miru i upravljanju kriznim situacijama.

"Završni dio vježbe, 27. septembra upriličiće dan visokih zvanica (DVD) na nivou predstavnika Ministarstva odbrane (MOD) i Generalštaba (CHOD) iz zemalja učesnica vježbe, na kojem će biti prikazana osposobljenost multinacionalne čete za planinsko ratovanje, kao i prikaz naoružanja i opreme sa kojom raspolažu", zaključuju iz MO.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.