Strožije kažnjavati povratnike
Veljović

Strožije kažnjavati povratnike

Trgovci drogom, silovatelji, porodični nasilnici, ali i oni koji nose oružje, moraju se strože kažnjavati ukoliko dva ili više puta počine isto krivično djelo.

U tome su saglasni Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP), Uprava policije (UP) i Savjet za građansku kontrolu rada policije.

Savjet je ranije ocijenio da je u interesu građana i njihove bezbjednosti da Crna Gora strože kažnjava povratnike u vršenju tih krivičnih djela.

Nakon što su iz Savjeta saopštili da podržavaju napore MUP-a i UP da se pristupi izmjenama i dopunama Krivičnog zakonika Crne Gore, pisao im je direktor policije Veselin Veljović.

On je istakao da je važno što je Savjet javno podržao njihovo i zalaganje MUP-a da se pristupi preispitivanju opsega sankcija za određena krivična djela i njihove dosadašnje stvarne djelotvornosti.

“Izazovi i trendovi savremenog kriminala zahtijevaju prilagođavanje metoda njihovog suzbijanja, uključujući i normativno-pravni okvir, ali i promjene materijalnog krivičnog prava”, ocijenio je Veljović.

On je predsjedniku Savjeta Aleksandru Saši Zekoviću obrazložio i što se, osim suzbijanja recidivizma, može dobiti predloženim rješenjima:

“Namjera je da se ostvari i pretpostavka materijalnog krivičnog prava za uspješno suzbijanje kriminala određivanjem kvalifikatornih okolnosti čije ostvarenje doprinosi težem kažnjavanju počinilaca i saučesnika pojedinih krivičnih djela, posebno ako su djela počinjena od strane kriminalne organizacije, uključujući i inkriminaciju pojedinih radnji u oblasti kriptovanih komunikacija”.

Veljović je istakao da je krajnji cilj ostvarivanje svrhe kažnjavanja u skladu sa odredbama Krivičnog zakonika:

“Odnosno ostvarivanje retribucije, specijalne i generalne prevencije”.

Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.