Njemački naučnici razvili test: Hoćemo li znati i datum svoje smrti?
ilustracija

Njemački naučnici razvili test: Hoćemo li znati i datum svoje smrti?

Da li ćemo uskoro moći da odgonetnemo i datum svoje smrti, ili su nagovještaji u tom pravcu, koje sa velikim samoupozdanjem daju naučnici iz Njemačke, ipak, samo "naučna fantastika"? Oni, naime, tvrde da su razvili test iz krvi kojim mogu sa visokom pouzdanošću da procijene rizik od smrti u narednih 10 godina.

Doktor Petar Vuković, kardiohirurg Instituta "Dedinje", međutim, kaže da se ideja analize većeg broja biomarkera radi procjene vjerovatnoće neke bolesti, pa čak i smrtnog ishoda, već primjenjuje u kliničkoj praksi, ali da na osnovu toga nikako ne mogu da se predviđaju događaji u potpunosti.

Grupa stručnjaka Instituta za biologiju "Mek Plenk" sprovela je studiju u kojoj je učestvovalo 44.000 ljudi, između 18 i 109 godina. Prema rezultatima studije identifikovano je 14 biomarkera u krvi koji ukazuju na velike šanse za dug život. Prema njima su naučnici procjenjivali rizik od smrtnosti učesnicima istraživanja.

Analiza je pokazala da je 83 odsto biomarkera tačno u predviđanju da li će osoba da umre u narednih 10 godina, jer je tokom ovog istraživanja koje je trajalo 16 godina umrlo 5.512 učesnika.

Njemački stručnjaci planiraju da testiraju svoje rezultate u narednim studijama i nadaju se da će njihov rad jednog dana da omogući testove koji će da pomognu u uspješnosti liječenja.

" Već postoje različite skale do kojih se dolazi mjerenjem vrijednosti tačno određenog broja biomarkera. Njihov cilj je da se utvrdi visok rizik za nepovoljan ishod liječenja kod konkretnog pacijenta i da se što pravilnijim liječenjem takav ishod izbjegne.",  kaže dr Vuković.

Među najbitnijim biomarkerima, koji puno govori o zdravlju pojedinca jeste nivo šećera u krvi, ali u opticaju su i mnogu drugi.

"Jedan od najpoznatijih biomarkera koji služi za procjenu težine srčane slabosti je brain natriuretic peptide ili skraćeno BNP",  kaže dr Vuković.

U posebne vrste biomarkera svrstavaju se i tumor markeri, među kojima je i opšti tumor marker koji nosi oznaku CEA.

Biohemijski pokazatelji upućuju na stanje i procjenu funkcije svih organa u tijelu. Pojedini su uvršteni u standardne biohemijske analize, a veliki je broj onih koji se rjeđe ili uopšte ne analiziraju.

"Veoma je vjerovatno da će značajan broj biomarkera, posebno vezanih za genska istraživanja tek biti otkriven. Kao kliničar susretao sam se sa rezultatima različitih istraživanja. Za ovo najnovije mogu da kažem da je po broju ispitanika i dužini trajanja dobro osmišljeno i zato zavređuje pažnju o daljem toku ispitivanja."- kaže dr Vuković. 

Izvor:Novosti

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.