Kako da provjerite da li vam prisluškuju telefon i adekvatno se zaštitite?
ilustracija

Kako da provjerite da li vam prisluškuju telefon i adekvatno se zaštitite?

Živimo u svijetu, gdje je vrlo lako i vrlo moguće da vam neko prisluškuje telefon i da vas prati. Ukoliko imate takve sumnje u nastavku prenosimo par savjeta kako da provjerite odnosno da se zaštitite od eventualnog špijuniranja.

Ukoliko sumnjate da vam neko prati ili prisluškuje mobilni telefon, tačnije koristi špijunsku opremu, onda treba da krenete postupno.

Provjerite prvo da li su vaši pozivi preusmjereni, tako što ćete ukucati *#21#.

Zatim obratite pažnju kako se u toku dana ponaša vaš telefon, da li ima nekih čudnih zvukova, da li se uključuje svjetlo samo od sebe, da li se svjetlo zadržava previše dugo kada ga isključujete i slično.

Sve te sitnice mogu da ukazuju da u pozadini radi neki neželjeni program, tj. da vas neko prisluškuje.

Radnje koje prodaju špijunsku opremu prodaju i blokatore, ometače špijunske opreme, te ukoliko ste sto posto sigurni da vas neko prisluškuje onda treba da kupite ometač, koji će vrlo vjerovatno spriječiti bilo kakvu vrstu praćenja ili prisluškivanje mobilnog telefona.

Stručnjaci savjetuju da takođe instalirate neke sigurnije programe za dopisivanje, poput Text Secure ili Chat Secure i Telegrama umjesto ovih često korišćenih.

Kada je elektronska pošta u pitanju, preporučuju se programi poput K9 i APG, koji mogu da zaštite vaše mejlove od znatiželjnih očiju.

Takođe, vrlo je važno čitanje uslova korišćenja. Često zanemarimo tu opciju i kliknemo "prihvatam", međutim, iza tog "prihvatam" krije se mnogo toga i nekada nekim aplikacijama damo mnogo više mogućnosti, zato oprezno i pažljivo, ukoliko želite da se zaista zaštitite, prenose Novosti.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.