U studentskim domovima 1.400 mjesta
Foto: Ilustracija

U Podgorici

U studentskim domovima 1.400 mjesta

U Javnoj ustanovi Dom učenika i studenata ima 1.052 mjesta, a zajedno sa Novim studentskim domom visokoškolcima će na raspolaganju biti oko 1,4 hiljade mjesta, kazala je upravnica te ustanove Gordana Mrdak.

Prema njenim riječima, u prvoj fazi raspoloživo je 348, u drugoj 516, u Plavom dvoru ima 108 mjesta, dok u starom studenskom domu ima 80, a u Novom 400 slobodnih mjesta.

„Znači da za ovu godinu imamo spremno 1.452 mjesta za studenete koji apliciraju za smještaj i ishranu u studenskim domovima“, rekla je Mrdak agenciji MINA.

Kako je kazala, kada su upitanju brucoši i koliko će njih smješteno zavisi od broja zahtjeva koji treba da bude srazmjeran broju mjesta u Domu.

„Rokovi za predaju dokumentacije određeni su konkursom koje raspisuje Ministarstvo prosvjete“, dodala je Mrdak.

Ona je navela, da je rok za podnošenje dokumenata studenat prve godine počeo je 26. avgusta i trajao je do 13. septembra.

„Studenti prve godine zaključno sa 13. septembrom predali su ukupno 734 zahtjeva“, istakla je Mrdak.

Prema njenim riječima, JU Dom učenika i studenata konstatno radi na poboljšanju kvaliteta života cjelokupne studenske i učeničke populacije.

„Kao ustanova težimo da zahtjevi i potrebe budu prioritet poslovanja a rezultat je vidlji, jer raste trend zainteresovanih studenata, a prateći savremene trendove uspjeli smo da poboljšamo i kulturno zabavni život u studenskom domu.“, istakla je Mrdak.

Ona je dodala da su objekti adaptirani i opremljeni tako da pružaju studentima ne samo elmentarne uslove, već mogućnost da seosjećaju kao kod svoje kuće.

„Pravo na konkurisanje imaju studenti koji su prvi put upisali semestar, koji nijesu mijenjali studijski programa, kao i oni koji studiraju van mjesta svog stanovanja“, rekla je Mrdak.

Ona je kazala da je ukupna cijena ishrane i stanovanja na mjesečnom nivou oko 29 eura, od čega studenti za ishranu izdvajaju 23 a za smještaj oko šest eura.

"Ukoliko je student ostvario pravo u objektu prve faze ili Plavog dvora on mjesečno izdvaja oko 11 eura, a oni u Novom studenskom domu plaćaju 23 eura", zaključila je Mrdak.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.