Bivši komandant vojske Netanjahuov rival
Beni Ganc

Bivši komandant vojske Netanjahuov rival

Vođa saveza partija centra Beni Ganc glavni je rival premijera Izraela Benjamina Netanjahu na izborima koji će se u utorak održati u Izraelu.

On je poštovani bivši komandant izraelske vojske, koji tvrdi da može da bude na premijerskoj funkciji.

Šezdesetgodišnji Ganc, nekadašnji padobranac, nije imao političkog iskustva kada je u decembru najavio da će biti Netanjahuov rival na izborima u aprilu.

Od tada se predstvaljao kao neko ko može da doprinese prevazilaženju podela u izraelskom društvu za koje tvrdi da ih je Netanjahu povećao.

Za mnoge svoje pristalice on je protiv Netanjahua, možda više lično nego u politici u kojoj imaju dodirnih tačaka, posebno u odnosu na bezbjednost Izraela.

Gancov savez Plavo bijelo (Kahol Lavan) osvojio je isto kao i Netnjahuov konzervativni Likud 35 poslaničkih mandata na izborima u aprilu, ali je Netnjahuu predsjednik Izraela Ruven Rivlin povjerio zadatak da formira vladu.

Netanjahu u tome nije uspio i odlučio je da se održe novi izbori uprkos tome što je suočen sa potencijalnom optužnicom za korupciju.

Beta

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.