Ilustracija

"Problem broj jedan za Zapadni Balkan nisu islamski ekstremisti nego albanska mafija"

Problem broj jedan za zemlje Zapadnog Balkana nije islamski ekstremizam, nego albanska mafija, izjavio je Džon Nomikos, profesor i direktor Istraživačkog instituta za evropske i američke studije u Atini.

On je u intervjuu za Kosovo Online, rekao da albanska mafija u svojim rukama drži gotovo cjelokupnu evropsku trgovinu narkoticima, uz trgovinu ljudima i pranje novca, a EU u ovom trenutku nije u mogućnosti da razmišlja o proširenju, odnosno primanju novih članica sa Balkana.

"Protiv ekstremista možete efikasnije da se borite, jer oni ne korumpiraju sistem poput albanske mafije, koja raspolaže velikim novcem i lako se infiltrira u sistem. Osim toga, albanska mafija sarađuje s islamskim ekstremistima kroz razne stvari poput nelegalnih pasoša, trgovine ljudima... Albanski organizovani kriminal je opasnost broj jedan u ovom trenutku, u to nema sumnje", rekao je Nomikos.

Prema njegovim rečima, postoje jaka uporišta islamskih ekstremista na Kosovu, u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji.

"Radikalnih elemenata imate svuda, postoje države koje su spremne da ih finansiraju, poput Katara i drugih. Trenutno, međutim, imamo 'mikrokolumbiju' unutar Zapadnog Balkana, i to je neprihvatljivo, jer ako bi te zemlje ušle u EU, to bi bio vulkan koji bi eruptirao. EU već ima velike probleme poput Brexita, teško da bi u ovom trenutku mogla da preživi i albanski organizovani kriminal", kaže Nomikos.

On je ocijenio da je Srbija veoma bitan faktor kada je riječ o borbi ne samo protiv organizovanog kriminala nego i radikalizacije i dodao da je srpska policija veoma profesionalna.

"Srbiju bih uporedio sa Izraelom, jer je Izrael veoma dinamična sila i, poput vaše zemlje, nije članica NATO-a i EU, a okružen je ne toliko prijateljskim zemljama, kao i Srbija. Ono što povezuje Srbiju i Izrael jeste borba proiv organizovanog kriminala i terorizma", rekao je Nomikos.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.