U operaciji SAD  ubijen omiljeni sin Osame bin Ladena
Hamza bin Laden

U operaciji SAD ubijen omiljeni sin Osame bin Ladena

Predsjednik SAD Donald Tramp izjavio je da je u američkoj operaciji ubijen sin pokojnog lidera Al Kaide Osame bin Ladena.

"Hamza bin Laden, visoko rangirani član 'Al Kaide' i sin Osame bin Ladena, ubijen je tokom antiterorističke operacije SAD u regionu Avganistana i Pakistana“, saopštio je Tramp, prenosi Sputnjik.

On je dodao da će gubitak Hamze bin Ladena „Al Kaidi“ oduzeti ne samo važne liderske kvalitete i simboličku vezu s njegovim ocem, nego će osujetiti i važna operativna dejstva organizacije.

„Hamza bin Laden je odgovarao za planiranje i rad s raznim terorističkim grupacijama“, objasnio je Tramp.

Ljetos je bilo saopšteno da je moguće da je Hamza bin Laden poginuo, ali tada SAD nisu zvanično potvrdile to saopštenje.

Prvu vijest o njegovoj smrti prenijela je 31. jula američka televizijska mreža En Bi Si (NBC).

Hamza bin Laden se smatra omiljenim sinom Osame, osnivača Al Kaide koja je odgovorna za terorističke napade u SAD 11. septembra 2001. godine.

On se nalazio na američkoj crnoj listi osoba optuženih za terorizam.

Osama bin Laden ubijen je u maju 2011. godine u operaciji američkih specijalnih snaga u Pakistanu. Posle Bin Ladena na čelo Al Kaide je postavljen Ajman al Zavahiri, ali mnogi su tada smatrali da je Hamza više cijenjen u islamističkim krugovima.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.