Sekulović: Tehnička vlada bila bi udarac za demokratiju
Vlatko Sekulović

"akav stav nema uporište u crnogorskom biračkom tijelu"

Sekulović: Tehnička vlada bila bi udarac za demokratiju

Uspostavljanje tehničke vlade bi bilo priznanje da su do sada sve političke odluke građana i građanki Crne Gore i njihovih predstavnika sporne, a takav stav nema uporište u crnogorskom biračkom tijelu, kazao je beogradski analitičar i kolumnista, nekadašnji šef delegacije Srbije u pregovorima o primjeni CEFTA Vlatko Sekulović.

“Prihvatanje formiranja vlade, tehničke ili prelazne, mimo izborne volje građanki i građana Crne Gore bio bi udarac po demokratiju, jer uz sve manjkavosti izbornog procesa, ne stoji ocjena da se dosadašnje izjašnjavanje birača dešavalo u neregularnim uslovima”, kazao Sekulović u intervjuu za Vikend novine.

Ako bi se prihvatila takva ocjena, kako dodaje Sekulović, onda se ne osporavaju samo rezultati izbora u prethodnom periodu, već i rezultat referenduma iz 2006. godine.

Sagovornik VN naglašava da Demokratski front, insistiranjem na tehničkoj vladi, pokušava da izvuče promjenu koju nije uspio da ostvari vaninstitucionalnom političkom borbom.

Sekulović takođe upozorava da ne treba upasti u zamku da se zarad odustajanja od tehničke vlade, stvore takvi izborni uslovi koji će garantovati opozicionim partijama da neće izgubiti na izborima, jer bi to bila deformacija demokratije.

“Utisak je da opozicione partije lutaju između nekog “revolucionarnog”, “prevratničkog” pristupa promjene vlasti, i nekog “evolutivnog” procesa. Izgleda da su u opozicionim partijama svjesni da ne postoji dovoljna podrška među građankama i građanima Crne Gore za prvu opciju, pa su se sad prebacili na drugi pristup, za koji nije neophodna masovna podrška i mobilizacija njihovog članstva”, zaključio je Sekulović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.