Maloljetnom Nikšićaninu za ubistvo kazna dvije godine u ustanovi
Foto: Printscreen

Za ubistvo osamnaestogodišnje sugrađanke

Maloljetnom Nikšićaninu za ubistvo kazna dvije godine u ustanovi

Maloljetnom Nikšićaninu osumnjičenom za ubistvo osamnaestogodišnje sugrađanke K.R., prijeti vaspitna mjera institucionalnog karaktera. Ukoliko se utvrdi da je kriv, kao mlađi maloljetnik, može biti upućen samo u ustanovu vanzavodskog tipa. Ukoliko bude izrečena, ta mjera mogla bi da traje svega dvije godine.

Kako Crna Gora nema Vaspitno popravni dom, petnaestogodišnjem Nikšićaninu, koji je prošle sedmice uhapšen zbog ubistva osamnaestogodišnje K.R, prijeti samo vaspitna mjera, koja može trajati do dvije godine.

"Da u Crnoj Gori postoji ustanova zavodskog tipa onda sud prema Zakonu o postupanju prema maloljetnicima u krivičnom postupku bi imao mogućnost da maloljetniku izrekne vaspitnu mjeru u trajanju od 6 mjeseci do 3 godine. Dakle, kako sada stvari stoje, ukoliko bude izrečena mjera, maloljetno lice će biti privilegovano u visini od jedne godine", kazao je predsjednik Advokatske komore Zdravko Begović za TVCG.

Navodeći paralelu između sankcija propisanih zakonom za različita krivična djela, Begović ističe apsurdnu situaciju, jer Vaspitno popravni dom ne postoji.

"Imate gotovo identičan status kao maloljetnik koji je izvršio krivično djelo teks krađa na način što je obio ili provalio nekolike trafike gdje se prodaju cigarete i iz tih trafika oduzeo 5,6,10 šteka cigareta. Dakle imamo jednu vrlo čudnu situaciju koja će moguće laičkoj javnosti biti vrlo problematična i s kojom neće biti zadovoljna", dodao je Begović.

Postavlja se pitanje, koliko dvogodišnja vaspitna mjera, izrečena osumnjičenima za teška krivična djela, može pozitivno uticati na kvalitet njihovog ponovnog uključivanja u društvo.

"Mlada osoba koja raste, ako je kažnjavate nećete puno uraditi na njenoj promjeni, možda ste vi njega naučili da to ne treba da radi al ako se on vrati u ovu sredinu koja ga je negdje motivisala odnosno negdje traumatizovala da radi određene stvari na određen način velika je verovatnoća da će on to raditi ponovo", kazala je psihološkinja Radmila Stupar Đurišić.

Da se takvi slučajevi ne bi dešavali, Stupar - Đurišićeva ističe važnost otkrivanja i uklanjanja uzroka koji su doveli do devijantnog ponašanja.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.