Naučnici pronašli izgubljeni kontinent:

Naučnici pronašli izgubljeni kontinent: "Podvukao" se ispod Balkana

Ugledni časopis Sajans (Science) objavio je članak o kontinentu nastalom prije više od 100 miliona godina, koji se prostirao današnjim prostorom od Alpa sve do Irana.

Naučnici su taj izgubljeni kontinent nazvali Velika Adrija (Greater Adria) jer se, prije nego što je u velikim tektonskim pomjeranjima potonuo, najvećim djelom nalazio na prostoru današnje Južne Europe. Pojednostavljeno, izgubljeni kontinent Velika Adrija (ili Veliki Jadran) nalazi se duboko ispod Balkana.

Velika Adrija se, tvrde stručnjaci, formirala prije gotovo četvrt milijarde godina kada se odvojila od južnog superkontinenta Gondvane, koji je tada na okupu držao današnju Afriku, Južnu Ameriku, Antarktik, Australiju, Indijski potkontinent i Arapsko poluostrvo.

Taj praistorijski kontinent je obuhvatao područja tridesetak današnjih zemalja, od Španije do Irana. Većinom je bio pod vodom iz koje je štrčao niz ogromnih stena, odnosno ostrva.

Bar tako tvrdi Douve van Hinsbergen, šef Katedre za paleogeografiju i globalnu tektoniku sa Odjeljenja za geologiju Univerziteta u Utrehtu u Holandiji.

"Mediteranska regija je jednostavno - geološki nered. Sve je zakrivljeno, razlomljeno i razbacano", rekao je Van Hinsbergen za časopis Sajans.

Velika Adrija, po njegovom tumačenju, bila je dio afričke tektonske ploče, da bi prije stotinu miliona godina počelo njeno "klizanje" i podvlačenje pod evroazijsku tektonsku ploču, odnosno pod današnju južnu Evropu.

Net.hr

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.