Vuković: DPS prodao kulturna dobra i parkove, a propovijeda “kulturu“ i “urbanost
Milena Vuković

Vuković: DPS prodao kulturna dobra i parkove, a propovijeda “kulturu“ i “urbanost

Pored činjenice da Glavni grad svjesno uništava i degradira brojna kulturna i arhitektonska dobra - zarad jednokratnog profita, još je smješnija činjenica da se veliki broj takvih dobara našao u privatnom vlasništvu, a da njihova sudbina zavisi isključivo od volje i planova novih vlasnika. Žrtva takvog katastrofalnog odnosa je i stari Tabački most na Ribnici, kao jedan od najstarijih mostova našeg grada koji je preživio sve ratove i bombardovanja, a koji je prije par godina bio predmet “širenja“ sa 5,5 na 9 metara - kako bi investitori obližnih zgrada imali dvije saobraćajne trake, da bi na kraju i značajan dio njegove površine ostao u privatnom vlasništvu, jer grad nije vidio potrebu da zaštiti sopstveno kulturno dobro, ukazala je odbornica Građanskog pokreta URA u Skupštini Glavnog grada, Milena Vuković.

“Da ironija bude veća, to “proširenje“ i bespovratno devastiranje starog Tabačkog mosta iz 17. vijeka, trebalo je finansirati upravo iz sredstava Glavnog grada, odnosno - od novca građana Podgorice. Nekoliko mjeseci nakon toga, Glavni grad je nijemo posmatrao kako isti investitori betoniraju korito rijeke Ribnice, koje je stanište najvećeg florističkog bogatstva našeg grada - sa čak 603 vrste i podvrste, da bi se kasnije mjesecima igrao ping-pong nadležnosti, kako bi se odložilo ili obustavilo otklanjanje izlivenog betona“, ukazala je Vuković.

Ona podsjeća da je Građanski pokret URA konstantno problematizovao i nedvosmisleno osuđivao takvo postupanje, ali da je “gradskoj upravi profit uvijek bio ispred očuvanja gradske imovine i preostalih kulturnih dobara“.

“Na isti način, motivisani najobičnijom jurnjavom za profitom, grad i Vlada su prodali i arhitektonska dobra i priznata djela Svetlane Kane Radević, hotel “Podgorica“ i autobusku stanicu, koji su takođe bili na udaru brojnih “rekonstrukcija“ i devastacija. Tako je Kanina autobuska stanica danas pod hipotekom, dok je čak i “gradski“ Trg Golootočkih žrtava završio u privatnom vlasništvu. Sudeći po toj tendenciji - nije isključeno ni da Trg Republike/Nezavisnosti neće uzeti neki od njihovih investitora, za kakav stambeni blok, jer je već izvjesno da se takva sudbina sprema Njegoševom parku, Kasarni Morača i brdu Gorica. Toliko o licemjerju gradske uprave i lažnoj brizi kvazi-gradonačelnika Vukovića“, ukazala je Vuković.

Vuković ističe da je isti odnos pratio i brojna druga kulturna i arhitektonska dobra Podgorice, koja su rušena ili bespovratno uništavana kako bi se “u duhu sveopšte komodifikacije, lokacije bolje unovčile, a novac iskoristio za jednokratno krpljenje budžetskih rupa“.

“Tako su se građani Podgorice zauvijek oprostili od hotela “Crna Gora“, kao kultnog djela jednog od najvećih vizionara našeg grada - Vujadina Popovića, kao i kina “Kultura“, dok su tvrđava Lesendro, Jusovača, Duklja, Depedogen i druge važne tačke - prepuštene zubu vremena. Zato nije čudno što Glavni grad naše države ostvari manje turističkih noćenja tokom cijele godine, nego svega par hotela sa crnogorskog primorja za nekoliko mjeseci ljetnje sezone. I zbog toga je sasvim jasno da naš grad, pod upravom Demokratske partije socijalista (DPS), nikada neće imati ni približno dobar, pošten i posvećen tretman, kakav odavno zaslužuje“, zaključila je Vuković.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.