Pribilović: Sporazumom se potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi
Pribilović i Mancevski, foto: MJU

Potpisan Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Sj. Makedonije i CG

Pribilović: Sporazumom se potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi

Ministarka javne uprave, Suzana Pribilović i ministar informacionog društva i administracije Rebulike Sjeverne Makedonije, Damjan Mancevski, potpisali su danas Sporazum između Vlade Crne Gore i Vlade Republike Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju kvalifikovanih usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Sjevernoj Makedoniji.

„Veliko mi je zadovoljstvo što smo danas potpisali Sporazum o uzajamnom priznavanju usluga povjerenja i elektronske identifikacije između Republike Sjeverne Makedonije i Crne Gore. Implementacijom ovog Sporazuma stvaraju se uslovi da građani i privreda naše dvije države, u što većoj mjeri koriste nove tehnologije, kao i da poslove obavljaju brže, efikasnije i jeftinije, bez teritorijalnih ograničenja“, kazala je Pribilović.

Ona je istakla da se Sporazumom potvrđuju dobrosusjedski bilateralni odnosi  i započinje nova etapa u našim odnosima kroz prekogranično pružanje usluga povjerenja u elektronske transakcije i elektronske identifikacije.

„Sporazum između vlada Crne Gore i Sjeverne Makedonije o uzajamnom priznavanju usluga certifikovanja za elektronske transakcije koje se pružaju u Crnoj Gori i kvalifikovanih usluga od povjerenja koje se pružaju u Republici Sjevernoj Makedoniji, pripremljen je u cilju nesmetanog prekograničnog pružanja usluga, eliminisanja prepreka u elektronskom poslovanju, omogućavanja korišćenja i jednakog pravnog dejstva kvalifikovanih usluga certifikovanja, odnosno kvalifikovanih usluga od povjerenja, kao i elektronske identifikacije u obije zemlje“, kazala je Pribilović.

MJUPotpisanSporazumCrnaGoraSjevernaMakedonija017

„Danas potpisani Sporazum će doprinijeti unapređenju saradnje i razvoju ekonomskih aktivnosti i ubrzanju procesa digitalne transformacije između dvije zemlje. U praksi to znači da će elektronski dokumenti koje su izdale institucije Sjeverne Makedonije, kao što su Centralni registar, carina, Uprava za vođenje matičnih knjiga  biti jednako priznati u Crnoj Gori'', kazao je Mancevski.

On je istakao da će se na taj način smanjiti administrativni postupci i vrijeme potrebno za izdavanje ovih dokumenata građanima obje države.

„Potpisivanje ovog sporazuma, a ranije i sa Srbijom kao dijela Berlinskog procesa i Akcionog plana za regionalni ekonomski razvoj za zapadni Balkan - MAR, potvrda je da zemlje u regionu žele i mogu zajedno da rade“, istakao je Mancevski.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.