SD Berane: Nezaposlenost u beranskoj opštini zabrinjavajuća, posebno za OSI
Foto: Ilustracija

SD Berane: Nezaposlenost u beranskoj opštini zabrinjavajuća, posebno za OSI

Socijaldemokrate Berana su u više navrata ukazivale na alarmantno stanje kada je u pitanju nezaposlenost u beranskoj opštini, a kako podsjećaju u saopštenju iz kluba odbornika, taj procenat iznosi zabrinjavajućih 60 procenata. Posebno zabrinjava podatak o velikom broju osoba sa invaliditetom na Birou rada.

Iz Sd-a su naveli da takva situacija dodatno dobija na dramatičnosti kada se uzme u obzir podatak o broju nezaposlenih osoba sa invaliditetom koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje.

"Taj procenat je, u odnosu na ostatak države, najveći u Beranama. Socijaldemokrate, kao stranka koja se zalaže za punu integraciju osoba sa invaliditetom u sve oblasti društva na ravnopravnoj osnovi, u praksi kontinuirano sprovode mjere aktivne politike zapošljavanja usmjerene na povećanje zaposlenosti", ističe se u saopštenju.

Kako napominju u SD, postoji nekoliko koristi za poslodavce u slučaju zapošljavanja lica sa invaliditetom, a jedna od njih je i subvencija zarade OSI.

"Poslodavci mogu ostvariti i bespovratna sredstva za prilagođavanje radnog mjesta i uslova rada za zapošljavanje lica sa invaliditetom, kreditna sredstva pod povoljnim uslovima za kupovinu mašina, opreme i alata potrebnog za zapošljavanje lica sa invaliditetom, te učešće u finansiranju ličnih troškova asistenta (pomagača u radu) lica sa invaliditetom. Na ovaj način nastojimo da podignemo svijest i istovremeno motivišemo poslodavce da razmotre mogućnost zapošljavanja lica sa invaliditetom, kako bismo doprinijeli njihovom punom i efektivnom učešću i uključenosti u sve sfere društvenog života", zaključuju u SD Berana.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.