Otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, najviše se falsifikuju dva, 20 i 50 eura
ilustracija

CBCG

Otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, najviše se falsifikuju dva, 20 i 50 eura

Za osam mjeseci tekuće godine u Crnoj Gori je otkriveno 5.397 komada falsifikovanog novca, ukupne vrijednosti 35.810 eura, saopšteno je Pobjedi iz Centralne banke.

U postupku tehničke analize novca, u periodu od januara do kraja avgusta tekuće godine obrađeno je ukupno 5.397 komada falsifikovanog novca.

U valutnoj strukturi falsifikovanog novca prednjači euro novčanice i kovani novac. Za osam mjeseci otkriveno je 398 komada falsifikovanih euro novčanica. Ukupna vrijednost falsifikata euro novčanica je 25.935 eura i 4.989 komada kovanog novca ukupne vrijednost 9.875 eura, objasnili su iz CBCG.

Podaci Centralne banke pokazuju da se najviše falsifikuju apoeni eura od dva, 20 i 50 eura. Falsifikati novca iz regiona – dinara, konvertibilne marke, kuna – nijesu otkriveni u Crnoj Gori.

Na pitanje iz kojih država dolaze falsifikati i da li ima falsifikovanja u Crnoj Gori u Centralnoj banci nijesu odgovorili, jer to nije u njihovoj nadležnosti.

“Ovo pitanje nije u nadležnosti Centralne banke”, objasnili su.

Na pitanje da li svi koji rade sa novcem trgovci, taksisti… moraju imati aparate za detektovanje ispravnosti, iz CBCG kažu da je nemoguće svima koji profesionalno rade sa gotovim novcem obezbijediti da imaju uređaje za otkrivanje falsifikovanog novca.

“Čak ni tada ne bi bio apsolutno otklonjen rizik od pojave falsifikata”, ističu u Centralnoj banci.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.