Vučić papi: Srbija zahvalna za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova
Vučić i papa

Vučić papi: Srbija zahvalna za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja Kosova

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Vatikanu sa poglavarom Rimokatoličke crkve, papom Franjom, kome je prenio zahvalnost Srbije za principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju Kosova, kao i za podršku evrointegracijama Srbije.

Kako je saopštilo Predsedništvo Srbije, Vučić je sa papom razgovarao o bilateralnim odnosima, evrointegracijama Srbije, regionalnoj i medjunarodnoj saradnji.

Vučić je naglasio da je saradnja Srbije i Rimokatoličke crkve vrlo dobra i na izuzetno konstruktivnom nivou, uz obostrano uvažavanje, kao i da je Srbija dugoročno opredijeljena da njeguje i unapređuje odnose sa Svetom Stolicom, podsetivši da se naredne godine navršava 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa.

U razgovoru sa papom, Vučić je istakao i da odnose Srbije i Svete Stolice odlikuje podudarnost stavova po značajnim medjnarodnim pitanjima. Riječ je, prije svega, o pitanju zaštite hrišćana i hrišćanskog nasleđa i unapređenju njihovih ljudskih prava.

S tim u vezi, Vučić je ukazao na izuzetan značaj zaštite, poštovanja i unapređenja prava srpskog i ostalog nealbanskog stanovništva na Kosovu, zaštite i obnove srpskog vjerskog i kulturnog nasleđa, a posebno pravoslavnih crkava i manastira pod zaštitom UNESKO, dodaje se u saopštenju.

Vučić je papi prenio da Srbija "izuzetno cijeni principijelnu poziciju Svete Stolice po pitanju nepriznavanja jednostrano proglašene nezavisnosti Kosova, kao i razumijevanja za poziciju Srbije utemeljenu na poštovanju međunarodnog prava", naglasio je Vučić i zahvalio na konstruktivnom pristupu Vatikana po tom pitanju.

"Srbija je čvrsto uvjerena da razgovori predstavljaju jedini put za rješavanje svih otvorenih pitanja, zbog čega smo se i nakon uvođenja taksi, uzdržali od recipročnih mjera i bilo kakvih poteza, koji bi dodatno otežali postojeće stanje", rekao je Vučić.

On je dodao da srpska strana "nastavlja konstruktivno zalaganje za pronalaženje održivog i kompromisnog rješenja za pitanje Kosova, isključivo putem dijaloga, dok prištinska strana, povlačenjem iracionalnih jednostranih poteza i konstantnim provokacijama, onemogućava bilo kakav dijalog i dogovor".

Predsjednik Srbije je papi Franji prenio i "iskrenu zahvalnost" zbog podrške koju Vatikan pruža evropskim integracijama Srbije.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.