Po cijeni mesa, voća i povrća plaćamo i ambalažu, inspektori ove godine 171 put kaznili trgovce
ilustracija

Kršenje Zakona o zaštiti potrošača

Po cijeni mesa, voća i povrća plaćamo i ambalažu, inspektori ove godine 171 put kaznili trgovce

Tržišni inspektori su ove godine 171 put kaznili trgovačke kompanije zbog toga što su i materijal za pakovanje uračunavale u težinu proizvoda - mesa, mesnih proizvoda, sireva, voća, povrća... i time prekršili Zakon o zaštiti potrošača, saopšteno je Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove. Iz Uprave i Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) su kazali da su relativno rijetki prigovori potrošača koji se odnose na ova kršenja njihovih prava.

"Inspektori su zbog toga što su trgovci u neto masu robe uračunavali težinu materijala za pakovanje, u prvih osam mjeseci, trgovcima izdali 171 prekršajni nalog u ukupnom iznosu od 53.500 eura", kazali su Pobjedi iz Uprave za inspekcijske poslove.

Predstavnici Uprave nijesu precizirali koje su trgovačke kompanije kažnjene ove godine, zbog ovog prekršaja.

Oni su naveli da su inspekcijski organi dobijali žalbe potrošača koje su se odnosile na to da trgovci pri pakovanju robe uračunavaju težinu materijala za pakovanje. Međutim, kako kažu, takvih prijava nije bilo u velikom broju.

"Inspektori, pored inspekcijskih pregleda po inicijativama potrošača, vrše i redovne inspekcijske preglede u kojima se, pored ostalih obaveza trgovaca iz Zakona o zaštiti potrošača, kontroliše i da li trgovac u neto masu robe uračunava težinu materijala za pakovanje. Inspekcijski nadzor nad sprovođenjem ove obaveze iz Zakona o zaštiti potrošača vrši Uprava za inspekcijske poslove preko tržišnih inspektora.

"Od početka godine do kraja avgusta tržišni inspektori su u redovnom nadzoru u preko 190 kontrola izvršili i provjeru da li se trgovci pridržavaju ove propisane obaveze", saopštili su predstavnici Uprave.

Iz Centra za zaštitu potrošača (CEZAP) Pobjedi je saopšteno da je članom 22 Zakona o zaštiti prava potrošača predviđeno da je trgovac dužan da obezbijedi potrošaču odgovarajući materijal za pakovanje u skladu sa vrstom i svojstvima robe, kao i da se u neto masu robe ne smije uračunavati težina materijala za pakovanje.

"Članom 179. ovog zakona je predviđena kazna u iznosu od 500 eura do 5.000 eura, za trgovca - pravno lice, koje prekrši navedenu odredbu, kao i kazna od 100 eura do 1.000 eura, za fizičko lice, odgovorno lice u pravnom licu", kazali su predstavnici CEZAP-a.

Za učinjeni prekršaj iz Zakona o zaštiti potrošača preduzetnik će se kazniti od 200 do 4.000 eura.

"U CEZAP-u su relativno rijetki prigovori koji se odnose na ova kršenja prava potrošača",  istakli su iz CEZAP-a.

Pobjeda je pitala najveće crnogorske trgovačke lance da li se u njihovim objektima dešavaju ovakvi propusti i prekršaji, kao i da li imaju pritužbi od strane potrošača zbog ovakvih prekršaja, ali je dobila odgovor samo od kompanije Domaća trgovina u okviru koje posluju Aroma marketi i Konto diskonti.

Iz Domaće trgovine su saopštili da su u njihovim maloprodajnim objektima jasno definisani standardi prilikom mjerenja neto mase robe.

"Obaveza osoblja na sekcijama gotovih jela, mesa i mesnih prerađevina, kao i na drugim gdje se roba mjeri, je da na vagama ponište težinu ambalaže prije mjerenja proizvoda. Time potrošači dobijaju tačnu težinu proizvoda ",tvrde predstavnici ove kompanije.

Građanima su ostavljene na raspolaganje tri opcije da prijave uočene nepravilnosti, putem mobilne aplikacije Budi odgovoran, veb sajta www.budiodgovoran.me i kol centara Poreske uprave na broj 19707 ili Uprave za inspekcijske poslove 080 555 555.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.