Očekuju da će Ustavni sud zadržati neradnu nedjelju u trgovinama
ilustracija

Očekuju da će Ustavni sud zadržati neradnu nedjelju u trgovinama

Unija slobodnih sindikata očekuje da će Ustavni sud odbaciti inicijativu Unije poslodavaca o ocjeni ustavnosti dijela Zakona o trgovini kojim je propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika.

"Navedenu inicijativu smatramo još jednim napadom na radna prava zaposlenih u trgovini, sektoru gdje su ta ista prava najugroženija u Crnoj Gori, gdje radnici gotovo konstantno rade prekovremeno sa samo jednim slobodnim danom u toku mjeseca, bez prava na slobodan dan u vrijeme državnih i drugih praznika, gdje nerijetko jedan zaposleni obavlja poslove za dvoje ili troje radnika. Tvrdnje Unije poslodavaca da je prethodno pomenuti član Zakon o unutrašnjoj trgovini suprotan članu 59 Ustava Crne Gore, koji ograničava slobodu preduzetništva ako je to neophodno radi zaštite zdravlja ljudi, ocjenjujemo neutemeljenim jer je vrijeme koje radnik posveti odmoru i porodici itekako važno za njegovo zdravlje i dostojanstvo. Odmoran radnik je zadovoljan radnik, samim tim i odgovorniji i posvećeniji svojim radnim zadacima koje obavlja u toku radne nedjelje, što se direktno oslikava i na produktivnost same kompanije", saopštili su iz USS-a.

Oni navode da se očuvanje porodice kao osnovne ćelije društva i kultura poštovanja nedjelje kao dana sedmičnog odmora, koja je već odavno uspostavljena u razvijenim evropskim državama, u potpunosti zanemaruju i da se u prvi plan stavlja isključivo interes kompanije. Dokaz za to vide u činjenici da je Unija poslodavac ovu inicijativu podnijela u ime tržišnih centara koji, kako navode, najveći profit ostvaruju tokom vikenda.

"Zahtjevi tržnih centara da se i oni uvrste u izuzetke kojima Zakon daje mogućnost da obavljaju svoju djelatnost nedjeljom, kao i prijetnje smanjenjem broja zaposlenih samo su još jedan vid pritiska koji poslodavci sada koriste (baš kao što to rade i kada se najavljuje povećanje minimalne zarade, kada se najavljuje borba protiv rada na crno, kada se transformišu ugovori o radu sa određenog na neodređeno vrijeme i sl.) da bi zaštitili svoj ekstra profit. S druge strane, pak, treba podsjetiti da su udruženja trgovaca pokrenula priču oko izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini, te da je očito da su dobro procijenili da navedena odredba ne bi mogla nanijeti štetu njihovom poslovanju, što je, uostalom, USSCG i zagovarala u svojoj kampanji započetoj još 2009.", naveli su iz ove sindikalne centrale.

Oni kažu da je sve stvar organizacije posla, rasporeda smjena i primjene zakona koji već i sada garantuje jedan slobodan dan u toku sedmice i to baš nedjelju kao dan sedmičnog odmora, te "navike svih nas kao kupaca da se, kao u nekim starim dobrim vremenima, naviknemo da trgovinu obavljamo tokom ostalih šest dana u nedjelji, umjesto baš tog sedmog dana predviđenog za odmor".

"Svakako da rad nedjeljom nije vrijednost koju Crna Gora treba da zagovara na svom putu ka Evropskoj uniji i da je u potpunoj suprotnosti sa konceptom dostojanstvenog rada i života koji bi, kao odgovorni socijalni partneri, trebalo da baštinimo. Važno je da sačuvamo nedjelju kao dan odmora i posvećenosti porodici od koje sve počinje, jer sveprisutna prezaposlenost članova porodice ne ostavlja prostor za njen zdravi razvoj i očuvanje i afirmisanje njene uloge kao osnovne ćelije društva. Stoga, USSCG izražava nadu da će Ustavni sud Crne Gore prilikom razmatranja pomenute inicijative prepoznati i imati u vidu evropske vrijednosti kojima treba da teži Crna Gora na svom putu evropskih integracija", saopštili su iz Unije slobodnih sindikata.

Izvor:Vijesti

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.