Budućoj predsjednici EK prioritet širenje EU na Zapadni Balkan
ilustracija

Budućoj predsjednici EK prioritet širenje EU na Zapadni Balkan

Apsolutno je neophodno napredovati u procesu približavanja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji, smatra Franc Šauzberger, savjetnik Johanesa Hana.

Šauzberger je, u izjavi Tanjugu, povodom imenovanja Lasla Tročanjija za budućeg komesara za proširenje, istakao da zna da je budućoj predsjednici Evropske komisije Ursuli fon der Lajen jedan od prioriteta širenje EU na Zapadni Balkan.

"Međutim, odluke kojom brzinom će to ići zavisi, najprije, od zemalja regiona, koliko brzo ispunjavaju uslove, a zatim od članica Unije. Nije stvar komesara, to znam po mom iskustvu rada za Hana, da odlučuje o brzini, već je to stvar članica EU. Velike odluke ne donosi komesar, već članice Unije", objasnio je on, prenosi Tanjug.

Bivši predsjednik austrijske pokrajine Salcburg kaže da Tročanji najprije mora da prođe glasanje u Evrospkom parlamentu, ali da je jasno da će resor proširenja ostati u mađarskoj nadležnosti, prenosi B92.

Prema njegovim riječima, važno je da taj komesar ne sprovodi samo stavove Mađarske već čitave EU.

Šauzberger smatra da će biti važno u radu komesara prije svega da uvjeri skeptične zemlje poput Francuske i druge zapadnoevropske da je vrijeme za dalji korak u procesu proširenja EU.

"Apsolutno je potrebno napredovati sa Balkanom. Smatram da treba još više vršiti prijateljski pritisak kako bi region napredovao, jer ako to EU ne čini, onda će to otvoriti prostor za snage izvan EU", ukazuje on.

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.