Biznis forum prilika za poboljšanje i unapređenje saradnje
Suzana Pribilović

Sekulić u Sloveniji

Biznis forum prilika za poboljšanje i unapređenje saradnje

Slovenci su naši politički i ekonomski prijatelji. Naša zemlja baštini otvorenost, bez barijera za protok roba i ima puno povjerenje u slovenačke proizvode i usluge koje odlikuje prepoznatljiv kvalitet, kazala je ministarka ekonomije Dragica Sekulić danas na Biznis forumu koji se održao u Ljubljani u okviru Dana Crne Gore u Sloveniji a u vrijeme 52. Međunarodnog sajma preduzetništva u Celju(MOS).

Kako je saopšteno iz Ministarstva ekonomije, plenarnom dijelu govorili suministrarka ekonomije Dragica Sekulić, predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović i generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc.

Sekulić je kazala da je Slovenija naš ekonomski partner po kom se treba ravnati, jer ne gradi ambijent na populizmu, već na primjeni evropskih standarda. 

“Na slovenačke institucije se možemo ugledati kako da pomognemo privredi da spremno dočeka konkuretno evropsko okruženje “, rekla je ministarka.

Ona je istakla prioritetne grane razvoja crnogorske ekonomije, posebno turizam, poljoprivredu i energetiku. Govoreći o turizmu, navela je svjetske brednove koji posluju u našoj državi, kao što su Hilton, Falkensteiner, Ritz, One and Only.

“Moramo raditi na tome da se poljoprivreda intenzivnije razvija, kako bi odgovorila sve brže rastućim potrebama turističke privrede”, saopštila je ministarka.

Prema njenim riječima, energetski kabl prema Italiji podstakao je značajne investicije u proizvodne energetske pogone u tom sektoru, među kojima se posebno ističu solarne i vjetroelektrane.

“To je pokazatelj da, ukoliko napravite kvalitetnu infrastrukturu i obezbijedite fer tržišne uslove, ne morate brinuti, jer će investicije same doći “, naglasila je ona.

Sekulić smatra da će autoput Bar-Boljare doprinijeti boljoj povezanosti barske luke sa Srbijom, što će, između ostalog, motivisati investitore da u našoj državi grade industrijske kapacitete.

Ocijenila je da će Sajam preduzetništva u Celju dati doprinos da se podstaknu investicije iz Slovenije u Crnu Goru i obrnuto.

“Naše kompanije su dovoljno narasle da mogu biti konkurentne u Sloveniji”, zaključila je ministarka ekonomije i pozvala privrednike da posjete crnogorski štand na MOS-u u Celju.

Predsjednik Privredne komore Vlastimir Golubović je ocijenio da će poslovni forum doprinijeti jačanju ekonomske saradnje dvije države. Istakao je Sloveniju kao aktivnog promotera proširenja Evropske unije na zemlje Zapadnog Balkana i iskazao zahvalnost jer ta zemlja vrednuje doprinos Crne Gore regionalnoj stabilnosti i saradnji.

“Crna Gora koristi iskustva Slovenije u razvoju moderne države čije su strukturne i ekonomske reforme doprinijele njenoj konkurentnosti na evropskom tržištu. S obzirom na to da je naša zemlja odnedavno dio NATO saveza, slovenačko iskustvo može biti putokaz za crnogorske privrednike kako da ostvare benefite koje daje članstvo u ovoj alijansi” kazao je Golubović.

Izrazio je uvjerenje da će privrednici iskoristiti poslovni forum da razgovaraju o konkretnim projektima kako bi se u funkciju stavili neiskorišćeni potencijali za privrednu saradnju.

“Vjerujem da smo dosadašnjim rezultatima u regionalnom povezivanju i kontinuiranom saradnjom sa Gospodarskom zbornicom Slovenije, otvorili vrata za ambicioznije zajedničke poslovne planove i jačanje veza privrednika naše dvije zemlje “, zaključio je predsjednik crnogorske Komore.

Generalna direktorica Gospodarske zbornice Slovenije mr Sonja Šmuc akcenat je stavila na veoma dobre rezultate koje posljednjih godina postiže njihova ekonomija, među kojima su rast od četiri odsto u 2018 (tri odsto je projekcija za 2019.), zaduženost ispod prosjeka EU, dok je privreda ostvarila više od 100 milijardi eura prihoda. Kupovna moć stanovništva je na 83 odsto prosjeka EU, a zaposlenost je sada rekordna.

Ona je izrazila očekivanje da će crnogorska privredna delegacija I izlagači na Sajmu u Celju iz Slovenije otići sa sklopljenim poslovnim partnerstvima i novim prijateljstvima.

Prezentacije ekonomija i investicionih potencijala dvije države imali su potpredsjednik Privredne komore Crne Gore Ivan Saveljić i mr Helena Schlamberger, predstavnica slovenačke

Javne agencije Spirit, dok je o rešavanju sporova i arbitraža u međunarodnom poslovanju govorio mr Marko Đinović, generalni sekretar Stalne arbitraže pri Gospodarskoj zbornici Slovenije.

Forum je okončan bilateralnim razgovorima privrednika dvije zemlje o mogućnostima uspostavljanja partnerstava na konkretnim poslovima.
 


 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.