Adaptiran i dom Martinovića u sklopu akcije

"Djeca , žena i ja za tren zaboravismo na sve nedaće. Ovo je sad druga kuća”

Adaptiran i dom Martinovića u sklopu akcije "Osmijehom oboji dom"(FOTO)

U dijelu Stare varoši nadomak rijeke Morače, tik uz zidine koje još svjedoče o nekom davnom vremenu, kulturi i istoriji smještena je kuća porodice Martinović.

A i ona, iako značajno mlađa od zidina, skoro da se uklopila u ambijent. Da nije bilo nekoliko intervencija na njoj kako bi se osposobila za stanovanje, skoro je niko ne bi ni odvajao od arhaičnosti varoši. Nikola Martinović ju je naslijedio od oca. Tu se oženio današnjom suprugom Ivanom i sa njom dobio tri kćerke. Međutim, teška vremena tranzicije nijesu ga prihvatila. Radio je kao taksista, bio je radnik u pekari, nije birao posao da prehrani porodicu sve dok ga bolest nije savladala, navode organizatori akcije "Osmijehom oboji dom 2019". Boje i lakove Kameleon u saradnji sa kompanijom Maxima iz Lučana. 

„Zakomlikovala mi se zdravstvena situacija, materijalna je odavno teška. Nas petoro u ovoj kući živimo od socijalne pomoći i pomoći humanih ljudi” , kaže Nikola dok pokazuje kako mu izgleda dom od ukupno 28 m2. Jedna soba, hodnik i kupatilo. Da nije, kako navodi, bilo pomoći u prethodnom periodu, bilo bi neuslovno za život. 

Martinoviciprije

“Imamo tačno 202 eura socijalne pomoći. Od toga novca živimo ja i moje četiri dame.  Od toga kupujemo i ljekove koje ne možemo dobiti na recept. Kad platimo struju i sve ostale potrebštine, ne ostane  skoro ništa. Ali borimo se sa ovim što imamo. Jeste teško, ali za bolje odavno ne znamo”, ističe Nikola.

Jedni od onih koji žele da ovoj skromnoj porodici omoguće bolje uslove života su Boje i lakovi Kameleon, koji uz podršku kompanije Maxima iz Lučana realizuju društveno odgovornu akciju “Osmijehom oboji dom”. 

Martinoviciposle2

Martinovići nijesu očekivali da će neko obratiti pažnju na njih  i jako su iznenađeni radovima koji su počeli na kući. Nekoliko dana su majstori radili kako bi postavili demit fasadu , sredili i okrečili zidove, ofarbali stolariju i sve ostalo što je bilo potrebno da dom Martinovića izgleda potpuno drugačije, ljepše i veselije.

“Nijesmo zadovoljni, nego prezadovoljni”, kaže Nikola ne krijući oduševljenje. “I prezadovoljni je malo reći za ovo što osjećamo. Pa mi smo skakali od sreće, igrali, ne vjerujući  kako nam sad kuća izgleda. Djeca , žena i ja za tren zaboravismo na sve nedaće. Ovo je sad druga kuća”, ističe on. “Najljepša u Staru Varoš za nas”, ističe ne krijući ushićenje.

Zadovoljni urađenim su i inicijatori ove humane akcije.  

“Mi smo se potrudili da ovoj poštenoj i skromnoj porodici učinimo makar malo vedrijim početak septembra. Imaju tri đaka u kući. Zamolili smo i prijatelje da im pomognu. Izašli su u susret iz Multikoma i donirali im televizor. Đaci i zaposleni iz OŠ “Oktoih” su im poklonili dio knjiga, garderobu i obuću. Školski pribor i drugu pomoć su dobili i od Banke hrane i Udruženja Roditelji… Vjerujemo da će uspjeti da prebrode probleme koji su ih zadesili. A oni se zaista bore sa velikim vjetrovima. Pomoć zajednice im je neophodna”, istakli su iz Kameleona.

Martinoviiposle1

Poslednje avgustovske dane Martinovići provode u dvorištu. Pogled im se pruža na novu fasadu. Sređuju i dvorište.

“Imao sam jednu smokvu kojoj su grane bile pale do zemlje. Nijesam je htio orezati da ne otkriva pogled na kuću. Danas sam joj te grane otkinuo.  Neka se vidi naša lijepa kuća”, kaže Nikola i dodaje da mu je ovo dobročinstvo ulilo snagu da se bori. Dalo vjetar u leđa. Pokrenulo život.

“Milina je kako sad sve izgleda. Danas nekako vedrije gledam na sve. Dobio sam snagu da se borim za sebe i porodicu”, ističe Nikola Martinović dok sređuje dvorište u namjeri da njihov skroman dom dobije cjelinu i ljepotu kakvu zaslužuje.

Martinoviciposle

U međuvremenu majstori Kamelona spremaju alat za nove podvige. Tek su na polovini ovogodišnje akcije. Adaptirali su pet domova, a do kraja novembra planirano je da se uredi još toliko.

 

 

 

 

 

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.