Izrečeno DVA miliona eura kazni zbog neizdavanja računa
Ilustracija

Od 2013.

Izrečeno DVA miliona eura kazni zbog neizdavanja računa

Najveći broj nepravilnosti kroz projekat “Budi odgovoran”, od pokretanja kampanje 2013. godine, evidentiran je u kategoriji neizdavanja fiskalnih računa po osnovu kojih su izrečene kazne u iznosu od 2,09 miliona eura, saopšteno je Dnevnim novinama u Poreskoj upravi PU.

Građani su u proteklih šest godina po tom osnovu podnijeli ukupno 8.574 prijave.

“U kategoriji rada na crno prijavljeno je 6.092 nepravilnosti, te su izrečene kazne u iznosu od 463.688 eura, dok su građani prijavili 2.006 slučajeva kršenja potrošačkih prava, sa iznosom kazni od 166.470 eura”, naveli su u PU i dodali da je prijavljeno 368 nepravilnosti na kupalištima, gdje je iznos kazne 51.980 eura.

Predstavnici PU su istakli da je kampanja “Budi odgovoran. Od tebe zavisi. Siva ekonomija 0%” počela krajem 2013. godine. Tokom šestogodišnje realizacije, kako su dodali, obezbijeđena je podrška građana u borbi protiv sive ekonomije.

“Na osnovu toga je evidentirano 17.040 prijava neregularnog poslovanja i izrečeni su prekršajni nalozi u ukupnoj novčanoj vrijednosti od 2.777.239,67 eura. Kroz projekat su definisane tri vrste nepravilnosti i to neizdavanje fiskalnih računa, rad na crno i kršenje potrošačkih prava”, precizirali su u PU.

Osim PU, u realizaciju projektnih aktivnosti uključene su Uprava za inspekcijske poslove, Uprava za bezbjednost hrane, veterinu i fitiosanitarne poslove, kao i Ministarstvo održivog razvoja i turizma.

“Važan segment odnosio se na podršku projekata od opšteg društvenog interesa, te je od 2013. do 2016. godine obezbijeđeno finansiranje 17 projekata vezanih za zdravstvenu i socijalnu zaštitu, ekologiju, mlade i sport, u ukupnom iznosu od 833.548,00 eura”, rekli su u PU.

Oni su dodali i da je “Budi odgovoran” okupio predstavnike akademske zajednice, državnih organa i međunarodnih organizacija, kao i društvenu zajednicu.

“Budi odgovoran” je značajan, kako su istakli, i za uključivanje građana u kreiranje javnih politika i jačanje transparentosti u postupanju državnih institucija.

“Prepoznat je na međunarodnom nivou, te su projektu dodijeljena priznanja od asocijacija koje promovišu partnerstva otvorenih vlada u Londonu, Njujorku, Vašingtonu i Beču”, zaključili su u PU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.