Srbija zabranjuje maloljetničke brakove
Ilustracija

Za roditelje krivične sankcije

Srbija zabranjuje maloljetničke brakove

Najnovijim izmenama i dopunama Porodičnog zakona u Srbiji se ukidaju dječiji brakovi, a za roditelje koji dogovaraju i ugovaraju te brakove biće predviđene krivične sankcije,prenosi Beta.

Krivične sankcije biće predviđene i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloljetnikom, rekao je za Politiku posebni savjetnik ministra za rad Srbije Dragan Vulević.

"Svjesni smo da izmjene zakona neće spriječiti ovu pojavu, ali moram da naglasim da če biti predviđene krivične sankcije za roditelje koji dozvoljavaju ili ugovaraju ovakve brakove, ali i za punoljetne osobe ukoliko počnu zajednički život sa maloljetnikom", rekao je Vulević.

Naveo je da se u Srbiji svake godine sklopi oko 2.000 brakova, a da je postojeći zakon mnogim roditeljima "nudio alibi za prodaju djece", te je, kako je rekao, "odlučeno da se toj pojavi stane na put".

"Po slovu postojećeg zakona, dijete strarije od 16 godina može stupiti u brak na osnovu odluke suda u vanparničnom postupku, uz dostavljeno mišljenje centra za socijalni rad o dostignutoj psiho-fizičkoj spremnosti. Izmjenama zakona se ta mogućnost ukida i brak će ubuduće moći da sklope samo punoljetne osobe", navodi Vulević.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.