Crna Gora i Srbija mogu biti članice EU i prije 2025. godine

Konferencija u Podgorici

Crna Gora i Srbija mogu biti članice EU i prije 2025. godine

Evropska unija će biti kompletna tek pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, zbog čega je važno da proširenje EU ostane među prioritetima nove briselske administracije, uz podršku članica Unije, ocijenjeno je na konferenciji „Trenutno stanje EU i budućnost politike proširenja EU“.

Ambasada Mađarske u Crnoj Gori u saradnji sa Institutom za vanjske poslove i trgovinu Mađarske organizovala je konferenciju, tokom koje je, u okviru dva panela, razgovarano o rezultatima i narednim koracima Crne Gore u procesu pregovora s EU, kao i prethodnim iskustvima proširenja. Skup je otvorio mađarski ambasador u Podgorici, Jožef Neđeši, koji je istakao da tema današnje konferencije ne može biti aktuelnija nego što je danas.

Glavni pregovarač Aleksandar Drljević je istakao da je politika proširenja u istoriji EU prepoznata kao jedan od ključnih mehanizama za jačanje jedinstva, evropskog duha i saradnje i njegovanje različitosti.

„Najefikasniji pristup koji imamo u ostvarivanju naših zajedničkih ciljeva je kroz proces integracije. Takođe, integracija je najbolje sredstvo za približavanje država članica i Zapadnog Balkana za istim stolom kako bi se postigla zajednička rešenja. Kredibilna politika proširenja strateško je ulaganje u evropsku sigurnost i prosperitet i već je doprinijela miru i stabilnosti na Zapadnom Balkanu, koji se kreću daleko izvan ratova devedesetih“, rekao je on.

Zemlje Zapadnog Balkana, dodao je Drljević, vjeruju da njihova budućnost leži u EU - čak i ako je Unija sama upletena u brojna pitanja poput imigracije, bezbjednosti ili populističkih pokreta. „Pristupanje EU pokazalo se kao jedan od najjačih pokretača ekonomskog razvoja, stabilnosti i mira i zato svi imamo zajednički interes da nastavimo“, poručio je glavni pregovarač.

Komesar u Ministarstvu vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Sabolč Takač, istakao je da EU nije kompletna bez ovog regiona.

„Moramo na tome snažno da radimo i Mađarska neće biti usamljena u tom poslu, jer u EU postoji grupa prijatelja proširenja, koja može lako biti identifikovana geografski. Vjerujemo da su u procesu pristupanja Crna Gora i Srbija već dosta postigle u poređenju sa drugima. Čuli smo tokom panela da su Srbija i Crna Gora predvodnici procesa, ali ja bih ipak rekao – Crna Gora i Srbija“, naveo je Takač.

On je ukazao na važnost ekonomskog razvoja svake od država koja pristupa EU, jer je pristupanje Uniji, pored brojnih koristi, donijelo i izazove, poput odliva radne snage, zbog čega zemlje moraju raditi na sopstvenom ekonomskom razvoju i obezbijediti uslove za povratak radnika u matičnu državu.

Državni sekretar za bezbjednosnu politiku i politički direktor Ministarstva vanjskih poslova i trgovine Mađarske, Ištvan Balog, poručio je da je proširenje EU pozitivno, kako sa političkog, tako i sa ekonomskog stanovišta.

„Mi vjerujemo da Crna Gora i Srbija mogu biti članice EU i prije 2025, i zalagaćemo se za to, kao i za otvaranje preostalog poglavlja u pregovorima u slučaju Crne Gore. Naše iskustvo pokazuje da je otvaranje poglavlja postalo veoma politizovano pitanje, a da je u prethodnim proširenjima bilo više tehničko, pogotovo zato što otvaranje nekog poglavlja znači tek početak jednog pocesa“, istakao je Balog.

Direktor Instituta za vanjske poslove i trgovinu, Marton Ugrošdi, smatra da je važno održati temu proširenja EU aktuelnom, poručujući da Mađarska ulaže napore da ta tema bude prisutna na stolu EU i da podržava zemlje Zapadnog Balkana u njihovoj integracije u EU.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.