Proizvođači iz Crne Gore spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji
Otvaranje crnogorskog štanda

40 izlagača na sajmu u Celju

Proizvođači iz Crne Gore spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji

Četrdeset crnogorskih izlagača – iz oblasti poljoprivrede i prehrambene industrije, turizma, energetike, metaloprerade, saobraćaja i drugih djelatnosti, kao i institucije, predstavljaju proizvode i usluge na zajedničkom izložbenom prostoru površine 525 kvadrata u Celju na Međunarodnom sajmu preduzetništva.

Međunarodni sajam preduzetništva – MOS održava se 52. put u Celju-Slovenija , od 10. do 15. septembra 2019. godine. Crna Gora je zemlja partner ove veoma značajne manifestacije koja okuplja više od 1.500 izlagača iz 34 države, te privlači preko 100.000 posjetilaca.

Nastup izlagača iz naše zemlje organizovala je Privredna komora Crne Gore u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i ruralnog razvoja, Ministarstvom ekonomije, Ministarstvom turizma i održivog razvoja, Ministarstvom kulture, NTO i Investiciono-razvojnim fondom. Učestvovanje na MOS-u omogućava kvalitetnu prezentaciju proizvoda, sticanje novih poslovnih kontakata, te kvalitetnije pozicioniranje crnogorskih brendova i mogućnost rasta izvoza, kaže se u sazjedničkom saopštenju Ministarstva ekonomije i Privredne komore CG.

Ministarka ekonomije Dragica Sekulić i predsjednik Privredne komore Crne Gore Vlastimir Golubović govorili su na otvaranju Sajma. Među brojnim uglednim zvanicama, prisustvovali su crnogorski ambasador u Ljubljani Vujica Lazović i počasni konzul Crne Gore u Sloveniji Vojislav Kovač.

 Sekulić je kazala da je 52. MOS potvrda dugogodišnje uspješne saradnje između Crne Gore i Slovenije, a prvenstveno privrednika.

“U prilog tome govori i ostvarena spoljno-trgovinska razmjena između Crne Gore i Slovenije, koja je na kraju 2018. godine iznosila ukupno 85.067.747 eura, što je utrostučeni iznos u odnosu na 2015. godinu, kada je iznosila 25.007.060 eura. Priliv SDI od strane slovenačkih preduzeća u Crnoj Gori na kraju 2018. godine iznosio je 13,084 mil eura “, kazala je ministarka Sekulić.

Ona je naglasila da je crnogorska ekonomija brzo rastuća, sa stopom od blizu pet odsto nekoliko godina zaredom.

image4d998645c77517e1ffea0457c74c074cV

"Vlada, odnosno Ministarstvo ekonomije, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede i IRF-om realizuje veliki broj razvojnih programa. Predstavnici privrede su ti koji donose privredni rast. Zato Vlada Crne Gore posebnu pažnju posvećuje podsticanju preduzetništva i obezbjeđivanju povoljnijeg poslovnog ambijenta za domaće i inostrane kompanije. Kao rezultat toga, posljednjih sedam godina bilježi se kontinuiran rast broja mikro, malih i srednjih preduzeća te zaposlenih u njima. U 2018. godini registrovano 59,03% više preduzeća u odnosu na 2011. godinu, dok je ukupan broj zaposlenih povećan za 30,54%.", kazala je ona.

Sekulić je rekla  da se posebna pažnja posvećuje  međunistitucionalnoj saradnji i usvajanju primjera dobre prakse Republike Slovenije, ali i partnerstvima crnogorskih i slovenačkih preduzeća, navodi ministarka.

U okviru projektnih aktivnosti Evropske mreže preduzetništva, kojom koordinira Ministarstvo ekonomije, sarađuje se sa partnerima EEN Slovenija, naročito sa koordinatorom slovenačkog konzorcijuma, Institutom Jozef Stefan iz Ljubljane. Takođe, tu su i Privredna i Zanatska Komora Slovenije, Razvojna Agencija Maribor, SPIRIT Slovenija iz Kopra i druge.

20190910110105

Ministarka je navela da se dugogodišnja partnerska saradnja  realizuje kroz pomoć u traženju partnera crnogorskim preduzećima za apliciranje na nekom od projekata iz EU fondova; promociji crnogorskih preduzeća; aktivno učestvovanje na međunarodnim bilateralnim poslovnim susretima koje organizuju EEN partneri; kao i razmjeni informacija i iskustva na polju internacionalizacije.

“Duboko sam uvjerena da će privrednici na ovogodišnjem sajmu i poslovnom forumu uspostaviti nove kontakte i intenzivirati dosadašnju već uspješnu saradnju, kao i da ćemo u narednim godinama bilježiti njen rast “,  zaključila  je Sekulić.

Predsjednik Privredne komore Golubović je istakao da je cilj crnogorskog nastupa, kao zemlje partnera, unapređenje međukompanijske, pa time i ukupne ekonomske saradnje.

“Nema sumnje da za unapređenje te saradnje naše poslovne zajednice imaju osnovu u odličnim međudržavnim i političkim odnosima”, smatra Golubović.

On je kazao da su neke od najproduktivnijih i najbolje ocijenjenih investicija u Crnoj Gori potekle  baš sa slovenačkog tržišta, a da vjeruje da će ih u periodu pred nama biti još, posebno u oblastima poljoprivrede, energetike i turizma .Naglasio je da su crnogorske kompanije iz poljoprivredno-prehrambenog sektora u posljednjoj deceniji značajno modernizovale proizvodnju, usaglašavajući je sa zahtjevima visokih standarda kvaliteta, te, zahvaljujući tome, pronašle mjesto na međunarodnom tržištu, a neke dobile i evropski broj.

“Proizvođači iz Crne Gore su spremni da zadobiju povjerenje potrošača u Sloveniji i ponude im robe proizvedene u skladu sa evropskim standardima, za koje sa ponosom možemo da kažemo da su „Made in Montenegro“ –,saopštio je Golubović.

Prilikom otvaranja MOS-a govorili su izvršni direktor celjskog sajma Robert Otorepec,gradonačelnik Celja Bojan Šrot, predsjednik Zanatske komore Branko Meh, predsjednik Privredne komore Slovenije Boštjan Gorjup.

Ministar za ekonomski razvoj i tehnologiju Zdravko Počivalšek istakao je preko video linka da Slovenija bilježi odlične ekonomske pokazatelje, među kojima su rast BDP 2,6 odsto, te povećanje broja preduzeća i zaposlenosti. Snaga ekonomije su mikro preduzeća koja čine 86 odsto ukupnog broja.

Ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Simon Zajc naglasio je da je Slovenija među prvim zemljama po primjeni cirkularne ekonomije, koju odlikuje manja potrošnja energije i upotreba sekundarnih sirovina.

Svečano je otvoren i crnogorski štand uz bogat kulturno-umjetnički program. Vrpcu su presjekli crnogorska ministarka ekonomije Dragica Sekulić, slovenački ministar zaštite životne sredine i prostornog planiranja Simon Zajc i predstavnica Uprave sajma Nina Ermenc.

Uporedo sa Sajmom, održaće se Dani Crne Gore u Ljubljani, u okviru kojih će biti organizovan poslovni forum sa slovenačkim privrednicima, kao i bogat kulturno-umjetnički program.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.