Više od 8.000 mališana nije primilo MMR vakcinu
Ilustracija

Uzrasta od tri do pet godina

Više od 8.000 mališana nije primilo MMR vakcinu

Prema posljednjim podacima Instituta za javno zdravlje, više od 8.000 mališana uzrasta od tri do pet godina nije primilo MMR vakcinu.

Roditelji svakog trećeg djeteta uzrasta od tri godine i dalje odbijaju da ih vakcinišu MMR vakcinom protiv malih boginja, zaušaka i rubeole, zbog toga što nemaju povjerenja u tu vrstu imunološkog lijeka, iako iz zdravstvenih institucija upozoravaju da to može dovesti do pojave opasnih malih boginja, piše Dan.

Direktor Doma zdravlja Podgorica Nebojša Kavarić istakao je za Dan da svako treće dijete rođeno 2016. godine nije vakcinisano, dok je za mališane starije godinu i dvije obuhvat 85 i 90,3 odsto.

“Da bi sva djeca bila zaštićena trebalo bi da bude vakcinisano više od 95 odsto dječje populacije. MMR se daje nakon navršene prve godine života i pred upis u osnovnu školu. Zbog toga pedijatri Doma zdravlja Podgorica svakodnevno odgovaraju na pitanja roditelja i otklanjaju strah, nedoumice i neznanje, naglašavajući im da je vakcinacija najbolji i najefikasniji vid zaštite zdravlja”, rekao je Kavarić.

Kako kaže, pedijatri, kao i ostali ljekari i zdravstveni radnici, vakcinišući svoju djecu i unučad daju pozitivan primjer roditeljima da treba vakcinisati dijete.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.