Ministarstvo saobraćaja i pomorstva: Pomorcima nijesu ukinute američke vize
Ilustracija

Tvrdnje NVO unije pomoraca nekorektne i tendenciozne

Ministarstvo saobraćaja i pomorstva: Pomorcima nijesu ukinute američke vize

Tvrdnje NVO Unije pomoraca da, nakon sastanka ministra saobraćaja i pomorstva Osmana Nurkovića i američke ambasadorke Džudi Rajzing Rajnke i dalje nije jasno da li je definitivno i sigurno otklonjena opasnost od zabrane ulaska crnogorskim pomorcima u SAD su nekorektne i tendenciozne, saopšteno je iz Ministarstva saobraćaja i pomorstva, piše Pobjeda.

Iz tog Vladinog resora je poručeno da bez obzira na opaske Unije pomoraca, Ministarstvo jasno zna šta mu je obaveza i adekvatno reaguje kad god je ugrožen interes pomoraca koji svoj posao rade na pošten i profesionalan način.

“Smatramo ove tvrdnje nekorektnim, jer je Ministarstvo svojom brzom reakcijom na nepotvrđene najave da crnogorski pomorcima može biti zabranjena plovidba u vodama SAD, napravilo konkretne korake i iz prve ruke dobilo informaciju o nepromijenjenom viznom režimu sa SAD”, saopšteno je Pobjedi iz Ministarstva pomorstva.

Podsjetimo da su nakon nekoliko slučajeva povezivanja crnogorskih pomoraca sa krijumčarenjem droge počele da kruže nezvanične informacije da će našim pomorcima biti zabranjen ulazak u SAD.

Predstavnici Ministarstva naveli su da je na sastanku sa ambasadorkom SAD ukazano na sveukupni značaj nesmetanog zapošljavanja i plovidbe crnogorskih pomoraca za cijelu Crnu Goru.

“Ministarstvo je reagovalo na pozive određenog broja pomoraca, a ne na inicijativu Unije pomoraca”, istakli su iz Ministarstva. Oni su dodali da ne treba 7.000 crnogorskih pomoraca poistovjećivati sa nevladinom organizacijom koja ima nekoliko stotina članova.

Navode da sa druge strane imamo reakciju Unije pomoraca od 26. avgusta u kojoj se navodi da “čim budu znali koja je konačna odluka, znaće i šta će preduzeti, ali svakako očekuju i podršku države”.

“Neka pomorci sami donesu zaključak da li je postupak ministarstva bio konkretniji, efikasniji i djelotvorniji od priče NVO Unija pomoraca koja čeka da se nešto desi pa da onda reaguje, a uz to im je i bitniji podatak kada je Ministarstvo objavilo informaciju u vezi sastanka, od samog postupka reagovanja i konkretnih stavova do kojih smo došli”, kazali su u Ministarstvu.

Iz Unije pomoraca su prošle sedmice saopštili da se Nurković sa ambasadorkom SAD susreo četiri dana ranije nego što je objavljeno saopštenje.

“Smatramo da je pomorcima mnogo važnija reakcija i briga Ministarstva saobraćaja i pomorstva nego vrijeme kada je informacija o preduzetim aktivnostima objavljena”, rekli su predstavnici ministarstva.

Prema njihovim riječima, taj Vladin resor ima svoje administrativne procedure koje iziskuju određeni vremenski period do objavljivanja događaja.

“Smatramo da pomorcima taj vremenski period od događaja do objavljivanja ništa ne znači naspram same činjenice da je nešto preduzeto i da to ima svoje rezultate. Obavještenje je objavljeno u nedjelju uveče 1. septembra, što znači da je ministarstvo zbog značaja informacije na njoj radilo i za vrijeme vikenda i da su pomorci obaviješteni čim su se za to stekli uslovi, odnosno čim je završena administrativna procedura”, objasnili su predstavnici ministarstva.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.