Ambasador Kosova: Uzdamo se u podršku Crne Gore, zemlje šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama
Đukanović-Hise

Đukanović primio akreditive

Ambasador Kosova: Uzdamo se u podršku Crne Gore, zemlje šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović primio je akreditivna pisma novoimenovanih, izvanrednih i opunomoćenih ambasadora Republike Kosova, Nj.E. Iljbera Hise, Ruske Federacije, Nj. E. Vladislava Vladislavoviča Maslenikova, Bosne i Hercegovine, Nj.E. Branimira Jukića, Republike Slovenije, Nj.E. Gregora Preskera i Novog Zelanda, Nj.E. Entonija Džordža Simsona.

Đukanović je nakon ceremonije prijema akreditivnih pisama, pojedinačno primio ambasadore i poželio im dobrodošlicu u Crnu Goru i uspješno obavljanje diplomatske misije u obostranom interesu. On je upoznao novoimenovane ambasadore sa aktuelnim stanjem u državi, kontinuiranim napretkom Crne Gore i posvećenošću u sprovođenju reformi u cilju daljeg demokratskog i dinamičnog ekonomskog razvoja, naglašavajući da, i kao država i kao društvo, nepokolebljivo stremimo da pripadamo najrazvijenim evropskim demokratijama i njihovim sistemima vrijednosti.

U razgovoru sa ambasadorom Republike Kosovo Đukanović je ukazao na napredak u odnosima dvije zemlje, razuđenu saradnju i učvršćivanje povjerenja kroz stremljenje zajedničkim strateskim interesima i rješavanje pitanja međudržavne granice.

"Ukazao je i na značaj saradnje dvije vlade i drugih organa u brojnim oblastima, kao i spremnost Crne Gore da svoja iskustva iz procesa integracije podijeli sa Kosovom. Jedan od važnih prioriteta saradnje je i kvalitetnije infrastrukturno povezivanje, gradnjom nove željezničke pruge i putne saobraćajnice, što će pospješiti i ekonomske i turističke tokove.", saopšteno je iz Đukanovićevog kabineta.

Đukanović je  naglasio da Crna Gora sa pažnjom prati aktuelne prilike na Kosovu u kontekstu obnove dijaloga Beograd –Priština i značaja rješavanja tog pitanja za stabilnost regiona, i iskazao očekivanje da će predstojeći izbori biti korak dalje u pravcu strateskih interesa zemlje.

Ambasador Hise je kazao da mu je čast da obavlja mandat u najprijateljskijoj zemlji regiona, te da će biti posvećen daljem razvoju odnose.

"Uzdamo se u podršku i iskustvo  Crne Gore kao zemlju  šampiona u evropskim i evroatlantskim inegracijama. Dobri odnosi Crne Gore i Kosova garant su da razmišljamo o boljem regionu i zajedničkom interesu i evropskoj perspektivi", zaključio je Hise.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Bosne i Hercegovine iskazao očekivanje da njegova diplomatska misija bude nastavak prethodno uspješno obavljenog posla između dvije države.

"Odličnim odnosima doprinijelo je i učvršćeno povjerenje i saradnja, kao i potpisivanje Sporazuma o razgraničenju. On je iskazao uvjerenje da će i razvoj događaja na unutrašnjem planu, skoro konstituisanje vlasti  u BiH pospješiti saradnju i unaprijediti stabilnost i doprinijeti prosperitetu zemlje iostvarivanju strateških ciljeva, kao i stabilnosti regiona.  U tom smislu, istakao je da je integracija Regiona i puna pripadnost evropskom sistemu vrijednosti, put za prevazilaženje višedecenijskog zaostajanja, čemu Crna Gora daje snažan doprinos. U kontekstu daljeg razvoja političkog dijaloga on je ukazao na potrebu stvaranja uslova za punu valorizaciju razvojnih resursa dvije države, posebno unapređenja infrastrukture i energetskih potencijala", kaže se u saopštenju iz kabineta predsjednika Crne Gore.

ukanoviJuki3

Jukić:Crna Gora primjer dobrog susjeda

 Ambasador Jukić je istakao da je Crna Gora primjer dobrog susjeda i zahvalio za  iskreno prijateljstvo.

"Crna Gora je i primjer u regionu u pogledu evropskih i evroatlantskih integracija i implementaciji tih vrijednosti za sve države ZB",  kazao je ambasador.

On je ponovio poziv Predsjedniku za zvaničnu posjetu BiH, što je sa zadovoljstvom prihvaćeno.

Đukanović je u razgovoru sa ambasadorom Slovenije iskazao zadovoljstvo odličnim odnosima dvije države koji nijesu samo partnerski, već i prijateljski.

"Posebno je to bilo značajno u periodu savladavanja izazova i integracionih procesa. Zahvalni smo za podršku Slovenije Crnoj Gori i zemljama regiona na putu ostvarivanja evropskih i evroatlantskih interesa, jer je to osnovna potreba ovog regiona", ocijenio je Đukanović iskazujući očekivanje da će se zastoj na tom putu uskoro prevazići u našem, ali i interesu Evrope i njene stabilnosti i prosperiteta.

 Đukanović je zahvalio za razvojnu  podršku Slovenije, kao i u ekspertskoj i ekonomskoj ravni. Uz podsjećanje da smo lakše savladavali put ka članstvu u NATO uz podršku u oblasti odbrane, podsjetio je na uspjehe i prostor za produbljivanje saradnje u u oblasti obrazovanja, nauke, kulture i zdravstva.

ukanoviPresker3

Slovenija će nastaviti da podržava Crnu Goru 

Ambasador Presker je najavio dalju podršku Crnoj Gori, visoko cijeneći prijateljstvo dvije države. Značajno prisustvo slovenačkih investitora u Crnoj Gori, ali i crnogorskih u Sloveniji svjedoči o dobroj saradnji, kazao je ambasador, što će biti potvrđeno i na skorašnjem privrednom sajmu u Celju.

On je, uz ocjenu da je Crna Gora faktor stabilnosti u regionu, kao i da je  napravila najviše koraka ka članstvu u EU poručio da je mjesto Crne Gore i ZB u Uniji.

Predsjednik Đukanović je ambasadoru Novog Zelanda kazao da je opredjeljenje Crne Gore da radi na unapređenju odnosa bez obzira na geografsku udaljenost, kako na bilateralnom, tako i na multilateralnom planu.

"Na to nas inspirišu sve veći izazovi sa kojima se suočava Evropa u pogledu bezbjednosti i zato moramo zajednički doprinositi vitalnim interesima", kazao je on.

Ukazao je i na prostor za unapređenje ekonomske saradnje, posebno imajući u vidu rezultate razvoja na Novom Zelandu.

ukanoviSimson1Simson - Đukanović

Amabasador Simson kazao da mu je čast što je akreditovan u našoj zemlji, kao i zbog susreta sa državnikom koji je dao veliki doprinos stabilnosti i saradnji u regionu.

Ukazao je na vrijednosnu bliskost dvije države, i iskazao interes za saradnjom u oblasti turizma, poljoprivrede i obnovljivim izvorima energije, za šta, kako je kazao, Crna Gora ima značajne potencijale. Potvrdio je opredjeljenje Novog Zelanda da podrži Crnu Goru na multilateralnom planu, u skladu sa dobrom međunarodnom praksom.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.