Otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi najkasnije do 15. oktobra
Foto: PR Centar

Predstavnici opozicionih partija i poslaničkih klubova saglasni

Otvaranje dijaloga o tehničkoj vladi najkasnije do 15. oktobra

Opozicione partije i poslanički klubovi koji su posvećeni dijalogu za obezbjeđivanje fer uslova za održavanje izbora na sastanku održanom 9.septembra usaglasili su da će, tokom dijaloga o reformi izbornog i drugog zakonodavstva i stvaranju demokratskog ambijenta za slobodne izbore, svoje političke stavove temeljiiti na ključnim smjernicama.

Prva od njih je obaveza otvaranja dijaloga o tehničkoj vladi, kao najboljeg modela implementacije zakonskih rješenja i kontrole izbornog procesa, najkasnije do 15. oktobra 2019.godine, i njeno konstituisanje istovremeno sa glasanjem o izbornom i drugom zakonodavstvu, kao i obaveza zalaganja za dosljednu i sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva.

slika0909055636

Foto: PR Centar

Druga smjernica je temeljna analiza i usaglašavanje prijedloga za izmjene zakona o izboru odbornika i poslanika, biračkom spisku, finansiranju političkih subjekata i izbornih kampanja, registrima prebivališta i boravišta, medijima, nacionalnom javnom emiteru kao i analiza drugih propisa predviđenih Odlukom o obrazovanju Odbora.

MIL3997

Foto: PR Centar

Opozicione partije su istakle da je jedna od smjernica i neophodnost potpune depolitizacije institucija od posebnog značaja za slobodan izborni proces, posebno Agencije za sprječavanje korupcije, RTCG i Državne izborne komisije, uključujući kadrovske promjene u ovim institucijama u cilju obezbjeđivanja njihovog profesionalnog rada i nepristrasnosti.

MIL4007

Foto: PR Centar

Istakli su i definisanje termina održavanja narednih parlamentarnih izbora kao i termina lokalnih izbora koji bi se održali u svim lokalnim samoupravama u jednom danu.

Opozicione partije su kao obavezu naveli i redovnu koordinaciju i usaglašavanje opozicionih predstavnika u cilju ostvarivanja političkih zahtjeva uz konsultovanje subjekata civilnog sektora i akademske zajednice u predlaganju konkretnih zakonskih i drugih rješenja od značaja za uspostavljanje demokratskog ambijenta za slobodne izbore.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.