Pritvorenici bili na korak do slobode: Preskakali ograde i bedeme, ubrzo uhapšeni
ZIKS

Trojica pokušala da pobjegnu

Pritvorenici bili na korak do slobode: Preskakali ograde i bedeme, ubrzo uhapšeni

Za samo tri i po mjeseca, od 12. maja do 3. septembra, tri pritvorenika pobjegla su čuvarima ZIKS-a iskoristivši njihovu nepažnju, ali su ubrzo i uhapšeni.

Dva pritvorenika nakratko su pobjegla iz bolnice, a jedan iz ZIKS-a. Sva trojica bjegunaca disciplinski su kažnjena, dok se, kako tvrde iz uprave ZIKS-a, "utvrđuje da li je bilo propusta u radu službenika".

Događaji govore sve! Činjenica je da su pritvorenici pobjegli, da su službenici zatajili i da problemi u toj ustanovi nesumnjivo postoje. To potvrđuje i kriminolog Darko Trifunović, prenosi Pobjeda.

On kaže da je jedan slučaj bjekstva signal da nešto ne funkcioniše kako treba, a već tri ozbiljan problem i poziv na odgovornost nadležnih.

"Ako se to dogodi jednom, znači da je neophodno uraditi procjenu rizika, odnosno analize da se to ne ponovi. U slučaju da se ležerno pristupi tome, dešavaće se sve češće", jasan je Trifunović. On smatra da je glavni razlog ovog problema loš kadar.

"Problem su isključivo kadrovi. Rukovodilac ustanove nije preduzeo nakon prvog bjekstva sve mjere, korake i aktivnosti da tako nešto spriječi i zaustavi. Mislim da je neophodno da se nadležni oglase i objasne zašto se to dešava. Pitanje je da li nakon svega toga rukovodilac ustanove može da opstane", istakao je Trifunović.

Nezvanično je Pobjedi saopšteno da čuvari ne prolaze fizičke provjere, tako da kriterijumi nijesu jasno definisani.

"Većina pritvorenika i zatvorenika je fizički spremnija od čuvara, pa nije ni čudo što se dešava da iskoriste tu činjenicu i njihovu nepažnju i pokušaju da pobjegnu", kazao je Pobjedin sagovornik iz bezbjednosne službe.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.