Od lokalnih samouprava zahtijevaće da u plan budžeta uvrste i izgradnju skloništa za napuštene životinje
Sa konferencije

Projekat "Biti odgovoran prema životinjama je naša obaveza"

Od lokalnih samouprava zahtijevaće da u plan budžeta uvrste i izgradnju skloništa za napuštene životinje

Nevladina organizacija "Prijatelji životinja Podgorica" će u narednih pola godine na teritoriji Crne Gore sprovoditi projekat "Biti odgovoran prema životinjama je naša obaveza", koji je podržan i finansiran sa novčanim iznosom od 16. 110 eura od strane Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i Uprave za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove.

"Ovaj projekat se prevashodno odnosi na promociju odgovornog vlasništva nad psima, iz razloga što u Crnoj Gori imamo veliki broj slučajeva neodgovornog vlasništva, kao i ogroman broj napuštenih bezdomnih pasa.

S obzirom na to da je Uprava za bezbijednost hrane, veterinu i fitosanitarne poslove pokrenula akciju čipovanja svih vlasničkih i pasa lutalica na teritoriji čitave države, naš zadatak će biti da u narednom periodu, prevashodno radom na terenu, organizovanjem javnih tribina po opštinama, kao i u neposrednom razgovoru, građanima pojasnimo šta je to odgovorno vlasništvo nad životinjama i koje su obaveze svakog vlasnika. Takođe, vršićemo obilazak svih skloništa za napuštene životinje, kako bi zajedno sa upravom tih skloništa konstatovali sve njihove nedostatke i kako bi oni u najkraćem roku bili otklonjeni, a sve u cilju poboljšanja uslova za životinje koje tamo borave. Takođe, pokušaćemo da u sklopu lokalnih zajednica pronađemo volontere, koji će obilaziti ta skloništa i pomagati zaposlenima u poboljšanju uslova u istima", saopštio je izvršni direktor Dragoje Vlahović, NVO Prijatelji životinja Podgorica.

Vlahović je istakao da je poznato da većina crnogorskih opština još uvijek nema izgrađena skloništa za napuštene životinje, te da na taj način krše odredbu Zakona o dobrobiti i zaštiti životinja, po kojoj su sve lokalne samouprave obavezane da najkasnije do 2011. godine izgrade sopstvena skloništa, uključe se u rad i finansiranje privatnih ili ta skloništa izgrade po sistemu privatno-javnog partnerstva.

"Mi ćemo od lokalnih samouprava zahtijevati da u plan budžeta za 2020. ili najkasnije za 2021. godinu obavezno uvrste i izgradnju skloništa za napuštene životinje, ali da se to ne svede samo na pusta obećanja, kao što je to u prethodnom periodu bio slučaj sa nekim opštinama, već da se obavežu da će taj projekat i realizovati u predviđenom roku", kazao je on.

U svim opštinama koje trenutno nemaju skloništa za napuštene životinje, Vlahović je istakao da će ostvariti saradnju sa lokalnim veterinarskim ambulantama, kako bi određeni broj bezdomnih pasa bio sterilisan, a to će finansirati od sredstava dobijenih za projekat.

"Na taj način ćemo makar u određenoj mjeri smanjiti broj njihove populacije, ali i, nadamo se podstaći lokalne samouprave da nastave sa tom praksom, koliko god je to moguće.

I na samom kraju, za sve navedene aktivnosti biće nam potrebna pomoć i podrška što većeg broja građana, ali prije svega pomoć i podrška lokalnih samouprava, pa koristim ovu priliku da ih pozovem na saradnju, jer ćemo realizacijom projekta pomoći upravo lokalnim samoupravama da se u njihovim opštinama smanji broj napuštenih životinja, kao i da se stvore normalni uslovi za rad u oblasti dobrobiti i zaštite životinja", poručio je Vlahović.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.