27 sporazuma o priznanju krivice za šest mjeseci
SDT

Izvještaj SDT-a

27 sporazuma o priznanju krivice za šest mjeseci

U prvoj polovini godine specijalni tužioci zaključili su 27 sporazuma o priznanju krivice, od toga 26 sporazuma sa fizičkim licima i jedan sa pravnim licem, navodi se u Izvještaju Specijalnog državnog tužilaštva, za period od 1. januara do 1. jula tekuće godine, prenose Vikend novine.

U poređenju sa istim periodom prošle godine, to je za 20 više zaključenih sporazuma, a za 18 više nego u 2017. godini.

“U zaključenim sporazumima o priznanju krivice kazne su zatvorske, s tim što je u nekima kumulativno sa zatvorskom kaznom kao sporedna kazna izricana i novčana kazna i oduzimanje imovinske koristi pribavljene krivičnim djelom, dok je u nekim sporazumima dogovorena i novčana uplata u humanitarne svrhe”, navodi se u Izvještaju SDT-a.

Kako se dodaje, primjenom ovog instituta krivična stvar se rješava nagodbom Državnog tužioca i okrivljenog o najznačajnijim pitanjima krivičnog postupka, a shodno odredbama ZKP-a sporazum o priznanju krivice može se zaključiti za krivična djela za koja se goni po službenoj dužnosti, osim krivičnih djela terorizma i ratnih zločina.

Tako je zbog krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključeno četiri sporazuma o priznanju krivice, od kojih su dva usvojena od suda i na osnovu njih je donijeta presuda kojom se okrivljeni osuđuju na kaznu zatvora, dok dva sporazuma još čekaju odluku suda.

“Zbog krivičnog djela neovlašćena proizvodnja, držanje i stavljanje u promet opojnih droga i krivičnog djela stvaranje kriminalne organizacije zaključena su tri sporazuma o priznanju krivice, koji su usvojeni od suda i na osnovu kojih je donijeta presuda kojom se okrivljeni osuđuju na kaznu zatvora, i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 5.000 eura u korist budžeta Crne Gore i uplata u humanitarne svrhe u korist ZU Specijalne bolnice za psihijatriju Dobrota Kotor u visini od 20.000 eura, na ime paušala ukupno uplaćeno 400 eura”, stoji u Izvještaju.

Jedan sporazum čeka odluku suda, a sklopio ga je optuženi za neovlašćenu proizvodnju držanje i stavljanje u promet opojnih droga iz člana 300. Takođe, jedan sporazum zaključen je i usvojen od suda, i to zbog krivičnog djela zloupotreba položaja u privrednom poslovanju.

Na osnovu njega je donijeta presuda kojom je okrivljeni osuđen na kaznu zatvora i novčanu kaznu kao sporednu u iznosu od 2.000 eura. Dogovorena je i novčana uplata u humanitarne svrhe u korist Kliničkog centra Crne Gore u visini od 200 eura.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.