Crna Gora će izručiti Sinđelića Hrvatskoj
Sinđelić

Viši sud

Crna Gora će izručiti Sinđelića Hrvatskoj

Državljanin Srbije Saša Sinđelić će biti izručen Hrvatskoj koja ga potražuje radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 godine, objavio je Viši sud.

"Rješenjem vanraspravnog krivičnog vijeća Višeg suda u Podgorici utvrđeno je da su ispunjene zakonske pretpostavke za izručenje državljanina Republike Srbije S. S., po zamolnici za izručenje Ministarstva pravosuđa Republike Hrvatske toj državi, a radi izdržavanja kazne zatvora u trajanju od 21 (dvedesetjedne) godine, izrečene presudom Županijskog suda u V., zbog počinjenog kaznenog djela protiv života i tijela – teško ubojstvo – opisano u čl. 91 točka 4 Kaznenog zakona Republike Hrvatske i kaznenog djela protiv imovine – teška krađa iz čl. 217 stavak 1 točka 1. u vezi s člankom 216 stavak 1. Kaznenog zakona Republike Hrvatske.", objavljeno je na sajtu Višeg suda.

Utvrđeno je da Sinđelić nije državljanin naše zemlje te da nije nastupila zastarjelost gonjenja za pomenuta krivična djela
 
"Nakon saslušanja S.S. i prikupljanja potrebne dokumentacije, sud je utvrdio da S. S. nije državljanin Crne Gore, da se protiv njega u Crnoj Gori ne vodi postupak za djelo koje je predmet zahtjeva za izručenje, da krivična djela za koja se izručenje traži nije izvršeno na teritoriji Crne Gore, protiv nje ili njenog državljanina, da su ova krivična djela, kako po važećem u vrijeme izvršenja tako i po aktuelnom krivičnom zakonodavstvu Crne Gore propisana kao krivična djela, i to kao krivično djelo – teško ubistvo iz čl. 144 st.1 tač.4 KZ CG i kao produženo krivično djelo – teška krađa iz čl.240 st.1 tač.1 u vezi čl. 49 KZ CG, te da za ista nije nastupila apsolutna zastarjelost krivičnog gonjenja. Takođe, sud je utvrdio da S.S. nije u Crnoj Gori već pravosnažno osuđen ili oslobođen, protiv njega krivični postupak nije pravosnažno obustavljen, niti je optužba protiv njega pravosnažno odbijena, niti je za predmetna djela pravosnažno osuđen ili oslobođen u trećoj državi, te da je djelo za koje se izručenje traži propisana kazna zatvora u trajanju od najmanje 1 (jedne) godine", kaže se u saopštenju.

Protiv ovog rješenja može se, kako se navodi, izjaviti žalba Apelacionom sudu CG u roku od 3 dana od dana prijema prepisa rješenja, preko Višeg suda u Podgorici.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.