Dušan Janjić

Janjić o "staroj priči cg opozicije"

"Opozicija da sagleda koliko ima birača pa tek onda da obmanjuje građane raznim jalovim akcijama"

Politički analitičar i predsjednik Upravnog odbora Foruma za etničke odnose Dušan Janjić kaže da one partije koje ne učestvuju u radu Odbora za reformu izbornog zakonodavstva gube, a Demokrate pričom da su sve dogovorili sa Briselom i da će Odbor raditi po njihovom diktatu stvaraju prepreke za ulazak Crne Gore u EU.

On, u razgovoru za Dnevne novine, kaže da su Demokrate Alekse Bečića imale priliku da urade nešto dobro za demokratiju u Crnoj Gori, ali da su loše iskoristili tu šansu.

“Prosto je zapanjujuće da Demokrate ništa nijesu naučili iz primjera SDP-a od prije par godina, kada je Ranko Krivokapić preuzeo tu ulogu, da traži rješenje političke krize. To se, međutim, pretvorilo u liderske borbe onih koji još nijesu došli na vlast. Sada imamo novu priliku da gledamo to”, kaže Janjić.

Komentarišući tzv. “Briselski plan” i stalno pozivanje dijela opozicije na njega, Janjić ističe da je Odbor za sveobuhvatnu reformu izbornog zakonodavstva unutrašnja stvar Crne Gore i njene Skupštine.

“Brisel će samo insistirati na zatvaranju poglavlja o vladavini prava i na demokratiji. EU traži da naši izborni zakoni ne budu diskriminatorni i ništa dalje od toga. Zakone koje Odbor predloži procjenjuje Venecijanska komisija a ne Evropska unija. Od Brisela u ovom trenutku treba samo očekivati da podrži stabilnost, napredak i demokratizaciju zemlje koja je najbliža Evropskoj uniji, a to je, u ovom trenutku, Crna Gora”, ističe ovaj politički analitičar.

Janjić tvrdi da je sasvim sigurno da Evropska komisija neće učestvovati u stvaranju prepreka Crnoj Gori da uđe u Evropsku uniju.

“Ovo što rade Demokrate, ultimativnim nastupima, prijetnjama i diktiranjem pravila, a Odbor još nije počeo ni da radi u novom sastavu, je stvaranje prepreka. Oni odlažu uspostavljanje konsenzusa o demokratskim izborima zarad ideje da dođu na vlast bez izbora, ili da se sruši jedan čovjek, odnosno Milo Đukanović. Oni su prosto opsjednuti Đukanovićem i to nije politika u koju će se miješati, niti je podržati Evropska komisija. Brisel to ne može da podrži jer EU ima 28 zemalja i od njih treba dobiti, ne većinsku, nego usaglašenu podršku”, kaže on.

Janjić smatra da opozicija u Crnoj Gori treba da stavi prst na čelo i dobro razmisli koji će joj biti naredni potezi i kako će se odnositi prema demokratskim inicijativama, bez obzira što one dolaze i iz vlasti.

“Opozicija treba da sagleda koliko ima birača, koliko lobista, novca i koliko je Vlada u EU je spremno da ‘naređuje’ Crnoj Gori, kako oni govore, pa tek onda da obmanjuje građane raznim jalovim akcijama”, ističe predsjednik UO Foruma za etničke odnose iz Beograda.

Janjić tvrdi da se i ovoga puta u Crnoj Gori radi o staroj priči opozicije na novi način.

“Pokušaji pozivanja na ‘Makedonski scenario’ nisu dali rezultate, jer se u Skoplju radilo o obračunu sa ruskim strukturama u vlasti. U Crnoj Gori je obrnuto, ruske strukture su u opoziciji. To je problem koji ima opozicija, jer je previše vezana za Rusiju, a neki ne mogu da se otrgnu i povedu samostalnu politiku”, kaže Janjić.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.