Dani italijanske kulture u Crnoj Gori: Na Cetinju održana promocija knjige i koncert
Foto: Cetinjski list

Dani italijanske kulture u Crnoj Gori: Na Cetinju održana promocija knjige i koncert

Povodom obilježavanja Dana italijanske kulture u Crnoj Gori je sinoć na Cetinju održana promocija knjige "Od Trsta do Kotora: na krilima bure uz poklič lava" autora Leonarda Belaspige i koncert italijanske muzike.

Dani italijanske kulture u Crnoj Gori prilika su da se predstavi dio italijanske muzike i savremenog slikarstva, kazao je predsjednik Zajednice Italijana u Crnoj Gori Aleksandar Dender.

Mi smo predvidjeli u sklopu ovih sedam dana tri izložbe, tri koncerta i jedan seminar Zajednice Italijana, posvećen aktuelnoj situaciji u kojoj se nalazi Zajednica Italijana – kazao je Dender.

Cetinjskoj publici predstavljena je knjiga "Od Trsta do Kotora: na krilima bure uz poklič lava" autora Leonarda Belaspige. Ova knjiga je kolekcija crteža umjetnika od 93 godine i ona predstavlja put Jadranske obale od Trsta do Kotora, kazala je koautorka knjige Ariela Petelin.

Ovaj put želi da predstavi Venecijansku istoriju i sve gradove i veće pokrajine kuda je venecijanski lav prošao, figurativno rečeno. Imamo crteže iz Hrvatske, Crne Gore, Italije sa akcentom na Istru, Kotor, Rijeku, Veneciju i Trst – kazala je Petelin.

Prijestonica Cetinje izabrana je kao mjesto na kojem će biti prezentovana knjiga Leonarda Belaspige iz dva razloga, prvi je taj što knjiga sadrži crteže Cetinja i Cetinjskog manastira, kazao je generalni direktor Univerziteta u Trstu Fabricio Soma.

Dodatni razlog, koji je ustvari važniji zašto smo mi izabrali Cetinje kao mjesto gdje će se prezentovati knjiga Leonarda Belaspige koji nas je nažalost napustio u decembru 2018. je taj što je njegova porodica ustanovila nagradu koja se zove Leonardo Belaspiga koja ide mladim umjetnicima i piscima koju je ove godine koincidencijom osvojio jedan momak sa Cetinja – kazao je Soma.

U okviru Dana Italijanske kulture u Crnoj Gori na Dvorskom trgu je održan koncert Italijanske muzike na kojem su nastupili Denis Fantina i Magazzino Commerciale.

Organizator manifestacije je Zajednica Italijana u Crnoj Gori uz podršku Univerziteta u Trstu i Turističke organizacije Prijestonice Cetinje.

RTV Cetinje

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.