Druga vlada novog premijera Italije položila zakletvu
Đuzepe Konte

Druga vlada novog premijera Italije položila zakletvu

Druga vlada novog premijera Italije Đuzepea Kontea, savez između antiestablišmentskog Pokreta Pet zvjezdica i centralno-lijeve Demokratske partije, položila je zakletvu.

Italijanski premijer poručio je da će politika nove vlade biti usredsređena na budućnost.

"Posvetićemo maksimalne napore, veštine i strast da gradimo bolju Italiju u interesu svih građana, od sjevera do juga zemlje", poručio je Konte.

Među najvećim izazovima nove vlade biće imigracija i budžet.

Kao ministarka unutrašnjih poslova Lučiana Lamorgeze biće zadužena za promjenu oštre politike protiv migranata svog prethodnika, vođe partije antimigrantske Evroskeptičke lige Matea Salvinija.

Ona je stručna u stvaranju inkluzivnije migrantske politike od Salvinija, koji je zabranio spasilačkim brodovima nevladinih agencija da pristaju u italijanske luke i oduzeo azilantima osnovna prava.

Kao ministar ekonomije Roberto Gvaltieri moraće da oblikuje budžet za 2020. da bi spriječio povećanja PDV-a u iznosu od 23 milijardi eura, smanji porez i uvede minimalnu platu, držeći Evropsku komisiju po strani.

Sa prosječnom starošću od 47 godina, ovo je najmlađa vlada u istoriji Italije. U njoj trećinu ministara čine žene – imaju sedam ministarskih pozicija od njih 21.

U reakciji nakon formiranja nove italijanske vlade potpredsjednik Evropske komisije Frans Timermans izjavio je da je dobro što je nova vlada na potpunom proevropskom kursu i dodao da je spreman na saradnju sa njom.

"Mislim da je dobro što je nova italijanska vlada jasno angažovana na proevropskoj liniji za iznalaženje zajedničkih rješenja sa ostatkom Unije", rekao je Timermans, prenosi italijanska ANSA.

Komentari

Komentara: (0)

Novi komentar

Komentari objavljeni na portalu Kodex.me ne odražavaju stav uredništva, kao ni korisnika portala. Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora takođe nisu nužno ni stavovi redakcije, tako da ne snosimo odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih Uslova i pravila komentarisanja.

Zabranjeni su: govor mržnje, uvrede na nacionalnoj, rasnoj ili polnoj osnovi i psovke, direktne prijetnje drugim korisnicima, autorima čanka i/ili članovima redakcije, postavljanje sadržaja i linkova pornografskog, uvredljivog sadržaja, oglašavanje i postavljanje linkova čija svrha nije davanje dodatanih informacija vezanih za članak.

Takvi komentari će biti izbrisani čim budu primijećeni.